Blogi

Julkaistu

Asiantuntijayrityksen toimitusjohtajan kasvuhaasteet

Nykyisin asiantuntijapalveluita löytyy lähes kaikilta aloilta: IT-konsultointi, softakehitys, markkinointi- ja viestintätoimistot, erilaiset liikkeenjohdon neuvontapalvelut, B2B-myynnin tehostuspalvelut, auditointi- ja mittauspalvelut, rekrytointipalvelut… Lista on pitkä. Kaikissa asiantuntijapalveluissa henkilöstö ja henkinen pääoma näyttelevät suurinta osaa sekä tarjoomassa että kustannusrakenteessa.

Asiantuntijayrityksen toimitusjohtajana olet onnistunut kasvattamaan bisnestänne hienosti menneinä vuosina luovien läpi koronan, Ukrainan sodan ja viimeisimpänä inflaation aiheuttamien aallokkojen. Olet kuitenkin kyllästynyt ylläpitämään johtamisen kannalta elintärkeää yhteistä tilannekuvaa yhtiösi tulevaisuudesta erilaisten ad hoc -laskelmien, Exceleiden ja arvoa tuottamattomien projektinhallintatyökalujen käyttöönottoprojektien voimin.

Huomaat hukatun ajan, sisäisen orastavan tyytymättömyyden ja tilannekuvan puuttumisen aiheuttavan sinulle stressiä. Alat, jälleen kerran, kartoittamaan erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja.

Tämä blogi on sinulle, joka toimitusjohtajana kaipaat tervettä struktuuria ja vähemmän jatkuvia “poikkeusoloja” oman yrityksesi johtamiseen toipa tulevaisuus tullessaan mitä tahansa.

 

Tyypillinen lähtötilanne ja pidemmän aikavälin tavoitteesi

Bisneksenne on kasvanut erittäin mallikkaasti jopa 15-40%:n vuotuista vauhtia ja tällä hetkellä liikevaihtonne osuu 1-7M€ haarukkaan. Haluat jatkaa kaksinumeroista kasvua mikä bisnesmallillasi tarkoittaa myös merkittäviä lisärekrytointeja, johtamisen kehittämistä ja viestintään panostamista. Et kuitenkaan merkittävästi halua karsia kannattavuudestasi, vaan tehdä kasvua järkevästi toisin kuin esimerkiksi Atlantin takana toimivat ja nyttemmin kylmää kyytiä saaneet startupit tai scaleupit.

Tavoitteenasi on sitouttaa avainhenkilöitä ja luoda systematiikkaa yhtiön johtamiseen. Saatat harkita myös hallitustyöskentelyn ammattimaistamista. Et omassa mielessäsi ole myöskään poissulkenut ehdoiltaan järkevän pääomasijoituksen ottamista, yritysostoja, fuusioita tai exit-polkua.

Toipa tulevaisuus tullessaan mitä tahansa, haluat edes hieman pienentää omaa työmäärääsi ja yhtäaikaisesti muuntaa omaa rooliasi kasvun mahdollistajaksi: siis kasvuyhtiön toimitusjohtajaksi. Vaihtoehtoisesti olet miettinyt toimitusjohtajuudesta luopumista ja johonkin tiettyyn osa-alueeseen syventymistä.

Olet mahdollisesti saattanut aikaisemmin kärsiä pienehkölle yhtiölle leimaperäisestä ongelmasta nimeltään henkilöriippuvuus ja haluat, että jatkossa myös sairastumisten, lomien, työpaikan vaihdosten ja muiden kiireiden keskellä yhtiön struktuuri säilyy eheänä ja johtamisjärjestelmä rullaa ilman katkoksia.

 

Haasteesi

Oma substanssiosaamiseesi on erittäin vahvaa ja alat huomata, että kasvavan yrityksen johtamisen vaatisi enemmän aikaa, kuin kalenterissasi on tilaa. Tähän asti olet pystynyt venyttämään työpäiviä, mutta näet, että alat muodostua pullonkaulaksi yhtiön kehitykselle.

Havahdut, kun et enää aikaisempaan näppituntumaasi perustuen pystykään vastaamaan johtamisen kannalta olennaisiin kysymyksiin kuten:

  • Kuinka monta ihmistä, mihin tiimeihin ja milloin meidän tulisi rekrytoida?
  • Mihin tuotteisiin ja palveluihin meidän olisi järkevintä keskittyä?
  • Millaiset asiakkaat ovat meille kannattavimpia?
  • Mihin meidän tulisi panostaa ajankäytöllisesti, jotta saisimme parhaan pitkän aikavälin hyödyn tiimistämme?
  • Miten luotettavimmin ennustamme myyntiämme, henkilöstömäärän kasvutarvetta, kassavirtaamme, tasettamme ja mahdollista osingonmaksua?

Ymmärrät yllä kuvattujen kaltaisten kysymysten elintärkeyden bisneksellenne, mutta oma kiinnostuksesi, aikasi tai osaamisesi ei vain enää riitä. Haluat vapauttaa omaa sekä kollegoidesi aikaa johtamiseen, yhtiöitä kehittävien toimenpiteiden toteuttamiseen ja arvoa tuottavaan työhön. Lisäksi haluat viestiä laajasti eri sidosryhmille ymmärrettävästi, säännöllisesti ja visuaalisesti.

 

Perinteiset ratkaisuvaihtoehtosi

  1. Jatkat itse toimitusjohtajana “vielä hetken” asioiden hoitamista muiden vastuidesi ohella, mutta et näet tätä kestävänä ratkaisuna – siksihän olet näitä vaihtoehtoja kartoittamassa
  2. Palkkaat johtoryhmätason osaamista esim. talousjohtajan tai strategiajohtajan rooleihin. Saatat kuitenkin kauhistella suoran rekrytoinnin todellisia vuosikustannuksia sivukuluineen ja epäilet investoinnin takaisinmaksuaikaa – eihän kyseinen henkilö tulisi tekemään suoraa laskutettavaa työtä.
  3. Ulkoistat pelkän talousfunktion ostamalla esim. tilitoimistoltasi CFO- tai Controller-palveluita. Olet jo ehkä saattanut kokeilla näitä ja jäänyt kaipaamaan syvällisen liiketoimintaymmärryksen puutetta ja toimitusjohtajan näkökulmasta asioiden ajattelua.
  4. Delegoit vastuun sisäisesti jollekin tiimistäsi, mutta mieleesti ei tule yhtäkään ilmiselvää vaihtoehtoa, koska asiantuntijasi ovat alunperin tullee tekemään yhtiöösi jotain aivan muuta kuin “taustahommia”.

Mikään näistä ei tunnu juuri sinulle sopivalta vaihtoehdolta.

Voisiko olla olemassa jotain parempaa?

Vastaus huutoosi: Clarity-palvelukumppanuus

Modernit asiantuntijaorganisaatiot ovat jo omaksuneet Aamu Partnersin tarjoaman Clarity-palvelukumppanuuden osaksi omaa johtamistaan. Lue tarkemmin, miten esimerkiksi Kisko Labs, Brandcrafty Oy, Bell Rock, Nikolai Sourcing, Differo ovat ratkaisseet tässä blogissa kuvattuja haasteita.

 

Clarity-palvelustamme voit lukea tarkemmin täältä

Mannerheimintie 15
00260 Helsinki
Y-tunnus 2864997-9