Kansainvälistyminen ja riskit pk-yritykselle – ota huomioon ainakin nämä perusasiat
Kansainvälistyminen on monille pk-yrityksille keskeinen askel kasvustrategian toteutumisessa. Kotimaan markkinoiden rajat tulevat nopeasti vastaan, ja kysyntä näyttää usein houkuttelevammalta rajojen ulkopuolella. Merkittävä kasvu edellyttääkin usein rohkeaa loikkaa ulkomaille. Kuitenkin, jos tämä loikka jää lyhyeksi tai epäonnistuu, saattaa koko yrityksen tulevaisuus olla vaarassa.
Riskejä ei saa pelätä, mutta ne pitää tiedostaa ja niihin pitää varautua. Monilla yrityksillä ei ole valmiina tiimiä, jolla olisi laajaa kokemusta kansainvälistymisestä, joten riskien hallintaan ja niiden kohtaamiseen kannattaa hyödyntää ulkopuolisia asiantuntijoita. Olemme koonneet tähän blogiin yleisimpiä kansainvälistymiseen liittyviä riskejä:
- Riski #1: Kansainvälistyminen on merkittävä strateginen valinta.
- Riski #2: Omistajien yhtenäisen tahtotilan puute.
- Riski #3: Kohdemaan poliittiset ja yhteiskunnalliset riskit
- Riski #4: Kohdemaan oikeus- ja verotuskäytännöt
- Riski #5: Kohdemaan kulttuuriset riskit
- Riski #6: Kohdemaan ympäristö ja säätila
+ Optimaalisen kansainvälistymistavan valinta
Riski #1: Kansainvälistyminen on merkittävä strateginen valinta.
Ensimmäinen “riski” ei välttämättä ole suoranaisesti riski, mutta tärkeä näkökulma tiedostaa, kun harkitsee kansainvälistymistä. Yritykselle kansainvälistyminen voi aluksi näyttäytyä projektina, jolla on selkeä alku ja loppu. Todellisuudessa kuitenkin kansainvälisen liiketoiminnan menestyksekäs ylläpito vaatii jatkuvaa huolenpitoa ja resursseja. Kansainvälistyminen ei ole vain väliaikainen muutos, vaan se muokkaa yrityksen strategista fokusta pitkälle tulevaisuuteen.
Riski #2: Omistajien yhtenäisen tahtotilan puute.
Koska kansainvälistyminen on merkittävä strateginen valinta, on olennaista, että kaikki yrityksen omistajat ja päättäjät seisovat tämän ratkaisun takana. Uusille markkinoille laajentuminen ja uusien liiketoimintaympäristöjen lainalaisuuksien ymmärtäminen sekä hyödyntäminen vaativat yhtä suuria panostuksia kuin täysin uuden yrityksen perustaminen.
Onkin tärkeää, että omistajat ymmärtävät, mitä kansainvälistyminen tarkoittaa heille henkilökohtaisesti. Kansainvälistyminen saattaa esimerkiksi edellyttää omistajilta lisäinvestointeja, vähentää tuotto-odotuksia pitkälle tulevaisuuteen ja tehdä omistajan roolista entistä monimutkaisemman. Siksi on tärkeää kirkastaa omistajien yhteinen tahtotila ennen kuin konkreettisia suunnitelmia aletaan rakentaa.
Riski #3: Kohdemaan poliittiset ja yhteiskunnalliset riskit
Elämme poikkeuksellisia aikoja, erityisesti maailmanpolitiikan näkökulmasta. Kohdemaita arvioitaessa ja selvityksiä tehdessä on tärkeää ottaa huomioon myös kyseisen valtion tai maantieteellisen alueen riskit – sekä nykyhetkessä että lähitulevaisuudessa.
- Poliittinen vakaus: Epävakaat poliittiset olot voivat vaikuttaa liiketoimintaympäristöön negatiivisesti. Poliittiset levottomuudet, mellakat ja jopa vallankaappaukset voivat häiritä yrityksen toimintaa ja asettaa sen tulevaisuuden vaaraan. Vaikka poliittinen tilanne ei olisi vielä eskaloitunut, on tärkeää ennakoida mahdollisia muutoksia ja niiden vaikutuksia useiden vuosien päähän.
- Valuuttakurssiriskit: Valuuttakurssien vaihtelut voivat vaikuttaa merkittävästi yrityksen kustannuksiin ja tuottoihin. Epävakaissa valuutoissa kaupankäynti voi lisätä taloudellista riskiä.
- Talouden vakaus: Kohdemaan talouden tila, kuten työvoiman saatavuus, inflaatio, korkotaso ja yleinen talouskasvu, vaikuttavat yrityksen menestymismahdollisuuksiin merkittävästi.
- Logistiikka: Kansainvälisissä toimitusketjuissa ja logistiikassa voi tapahtua monenlaista, erityisesti fyysisiä tuotteita myytäessä. Siksi on tärkeää selvittää etukäteen, miten raaka-aineet ja tuotteet liikkuvat, sekä millaisia yhteistyökumppaneita ja alihankkijoita voi hyödyntää sujuvan toiminnan varmistamiseksi.
Riski #4: Kohdemaan oikeus- ja verotuskäytännöt
Byrokratia ja yhteiskunnan sekä virastojen prosessit vaihtelevat merkittävästi maiden välillä. Ei kannata olettaa, että lait, verotus ja liiketoimintakäytännöt olisivat samanlaisia kuin kotimarkkinoilla. Näiden asioiden tarkka selvittäminen kohdemaakartoituksen yhteydessä onkin ensiarvoisen tärkeää.
- Paikallinen lainsäädäntö ja verotus: Vaikka kansainvälistyisit EU:n
sisällä, verosopimukset, osakeyhtiölait ja verotuksellinen lainsäädäntö vaihtelevat maittain. Jo heti liiketoimintaa aloittaessasi voit kohdata paikallisia juridisia velvoitteita ja riskejä, jos et noudata rekisteröintivaatimuksia. Näiden asioiden ennakkoselvitys on ratkaisevan tärkeää ennen kuin tekee mitään konkreettista kohdemaassa. Esimerkiksi Team Finland, Business Finland ja Suomen Yrittäjät voivat auttaa tässä. - Sopimukset ja niiden sisällöt: Sopimuskäytännöt ja sopimusjuridiikka voivat vaihdella merkittävästi kohdemaan mukaan. Kun uutta markkinaa vasta kokeillaan, on tärkeää välttää liian pitkiin sopimuksiin sitoutumista. Uudessa liiketoimintaympäristössä voi olla vaikea arvioida, mikä on yritykselle edullisinta ennen käytännön kokemusta. Siksi on tärkeää, että huonoista sopimuksista pääsee tarvittaessa nopeasti eroon.
- Immateriaalioikeudet: Suojaamalla yrityksen immateriaalioikeudet, kuten patentit, tavaramerkit ja tekijänoikeudet, voidaan välttää kopiointia ja väärennöksiä myös ulkomailla. Ulkomailla immateriaalioikeuksien loukkaukset ovat myös yleisempiä kuin Suomessa.
Riski #5: Kohdemaan kulttuuriset riskit
Liiketoiminta toteutuu ja tapahtuu aina viime kädessä ihmisten välillä. Sen takia on tärkeää huomioida ihmisten yhteistoiminta ja kulttuuri.
- Kulttuurierot: Eri kulttuurit voivat vaikuttaa merkittävästi liiketoiminta- käytäntöihin, asiakaskäyttäytymiseen ja markkinointistrategioihin. On olennaista ymmärtää ja kunnioittaa paikallisia tapoja ja kulttuuria, jotta voidaan luoda vahvoja ja kestäviä liiketoimintasuhteita.
- Kieli: Kielelliset esteet voivat vaikeuttaa kommunikointia asiakkaiden, työntekijöiden ja kumppaneiden kanssa. On tärkeää varmistaa, että viestintä toimii sujuvasti ja että kielihaasteisiin varaudutaan esimerkiksi käännöspalveluilla tai monikielisen henkilöstön avulla.
Riski #6: Kohdemaan ympäristö ja säätila
Kohdemaan yhteiskunnan ja ihmisten lisäksi yrityksen toimintaan vaikuttaa merkittävästi uusi maantieteellinen sijainti, sekä sen luonto ja säätila.
- Ympäristö: Kohdemaan ympäristö tulee ottaa huomioon paitsi lain kannalta, niin myös tuotannon ja brändin kannalta. Vaikka yritys toimisikin lain puitteissa, niin ympäristölle negatiivinen toiminta voi eskaloitua huonoksi maineeksi yritykselle ja siten huonommaksi myynniksi. Ja tosiaan ympäristöön liittyvä lainsäädäntökin vaihtelee merkittävästi eri maiden välillä. Kohdemaan raaka-aineiden saatavuus voi olla
- Säätila: Sää voi vaikuttaa monella tapaa liiketoimintaan, niin asiakkaisiin kuin operatiiviseen toimintaan. Esimerkiksi logistiikassa ja varastoinnissa on usein tärkeää huomioida kosteus- ja lämpötilaarvot, tai huonot säät voivat vaikuttaa asiakkaiden ostokäyttäytymiseen.
- Ilmastonmuutos: Ilmastonmuutos on jo vaikuttanut ympäristöön sekä säätilaan merkittävästi, ja on varmaa, että muutokset tulevat vain vahvistumaan tulevaisuudessa. Esimerkiksi säätilan ääri-ilmiöt ja kuivuus sekä maastopalot tulevat todennäköisesti lisääntymään monilla maantieteellisillä alueilla.
Optimaalisen kansainvälistymistavan valinta
Riskejä voi jossain määrin rajata ja valita huolellisella kansainvälistymisen suunnittelulla. Yksi keskeinen osa tätä on oikean kansainvälistymistavan valinta. Laajimmassa merkityksessä yritys kansainvälistyessään perustaa kohdemaahan erillisen yksikön, rekrytoi sinne henkilöstön ja kohdentaa asiakashankintaansa alueelle. Tämä luonnollisesti vaatii mittavia investointeja niin rahassa kuin ajassakin ja sisältää riskin niiden menettämisestä, mikäli liiketoiminta ei lähdekään toivotulla tavalla kohdemaassa liikkeelle.
Vaihtoehtona on kuitenkin myös mm. ostaa kohdemaassa valmiiksi toimiva saman alan yritys, vuokrata franchising oikeudet paikalliselle yrittäjälle, hankkia ensin alihankintaa hyödyntäen jalansijaa markkinalla tai tehdä muita kevyempiä ratkaisuja. Näiden vaihtoehtojen vertailu voi säästää huomattavasti resursseja ja nostaa todennäköisyyttä kansainvälistymisen onnistumiselle.
Lue lisää kansainvälistymiseen varautumisesta blogistamme tai perehdy Aamu Partnersin tarjoamiin kansainvälistymispalveluihin. Voit myös ottaa suoraan yhteyttä alla olevalla lomakkeella ja sopia keskusteluajan, missä voimme kartoittaa tarpeitasi.