Blogi

Julkaistu

Ethän ole sammakko odottamassa kattilan kiehumista?

Mielestäni moni pk-yritys on tietämättään ajautunut keitetyn sammakon syndroomaan. Siis tilanteeseen, jossa sopeudutaan asteittain huonontuvaan tilanteeseen kykenemättä kunnolliseen reagointiin ja itsensä pelastamiseen.

Syndrooman nimitys perustuu ajatukselle siitä, että kattilaan laitettu sammakko ei ymmärrä uhkaavaa vaaraa, jos vettä lämmitetään tarpeeksi hitaasti. Sammakko käyttää energiansa tilanteeseen sopeutumisen pelastautumisen sijaan. Lopulta veden kiehuessa sammakko on voimaton pelastamaan itsensä ja kuolee.

Jos sammakko olisi tiputettu jo valmiiksi kuumaa vettä sisältävään kattilaan, olisi se samantien hypännyt pois ja pelastanut itsensä.

Moni yhtiö ja sen toimitusjohtaja on joutunut kohta jo kolme vuotta peräkkäin kestämään poikkeusoloja. Aikakausi alkoi keväällä 2020 koronasta, johon jo silloin tarjosimme ajatus- ja ratkaisuapua mm. tämän isommassakin julkisessa levityksessä olleen blogiartikkelin muodossa.

Tilanteita toisensa perään

Korona, inflaatio, työvoiman saatavuusongelmat, hybridityön tuomat johtamishaasteet, komponenttipula, lomautukset ja YT-neuvottelut, toimitusaikojen venyminen, korkojen nousu, taantuman uhka, rahoitusmarkkinan myllerrys…Sinullekin osui tuosta bingosta useampikin osuma kohdallesi.

Kannattavuutesi, kasvusi, kassasi ja taseesi ovat olleet tiukilla jo pitkään. Veden lämpötila kattilassasi on siis noussut yhtäjaksoisesti jo pitkään.

Pelottava yhdistelmä

Turnausväysymys + aikapaine + pakko tehdä päätöksiä + päätösten suuruusluokka + puutteellinen tieto = huono lähtökohta hyvälle päätöksenteolle.

Pitääkö aloittaa YT:t? Mistä karsitaan? Mitä karsiminen tarkoittaa kriisin jälkeiselle liiketoiminnalle? Saadaanko rahoitusta ja millä ehdoilla? Miten saan pidettyä parhaat osaajat? Paukkuvatko pankin kovenantit? Paljonko toimittajat nostavat seuraavalla kerralla hintojaan? Joudunko itse takaajana vastuuseen lainoistamme? Pitääkö liiketoiminta ajaa alas?

Kun katsoo yllä olevaa, ei tarvitse ihmetellä, jos toimitusjohtajat nukkuvat yönsä tällä hetkellä melko kehnosti.

Mistä voimaa hypätä kattilasta?

Tänä vuonna, kuten aikaisempinakin vuosina, olemme auttaneet useita yhtiöitä toimitusjohtajineen tunnistamaan lämpiävän veden ja pelastautumaan veden ollessa vielä siedettävän lämpöistä

Yhteisten projektin tavoitteena on ollut, että…

  • tunnistat kaikki kriisin vaikutukset liiketoimintaasi nyt ja tulevaisuudessa
  • hahmotat tärkeimmät alueet, joita voit johtaa ja samalla alueet, joihin et yksinkertaisesti pysty vaikuttamaan tai joihin ei kannata tuhlata rajallista energiaa
  • ajoitat päätöksesi ja toimenpiteesi oikein
  • et ajoita toimenpiteitä väärin (kyllä, tämä on eri asia kuin yllä kuvattu)
  • mitoitat toimenpiteesi oikein
  • kartoitat kaikki reagointi-, selviytymis- ja jopa menestymismahdollisuudet
  • huomioit välittömien vaikutusten lisäksi nk. toisen ja kolmannen asteen seuraukset
  • vältät putkinäköefektiä paineistetussa tilanteessa

Mikäli teksti herättää sinussa samaistuttavia ajatuksia ja haluat keskustella luottamuksellisesti, älä epäröi ottaa yhteyttä suoraan minuun tai muihin asiantuntijoihimme. Olemme täällä sinua varten niin hyvinä kuin haastavinakin aikoina.

Mannerheimintie 15
00260 Helsinki
Y-tunnus 2864997-9