Blogi

Julkaistu

Vältä nämä 6 yleistä virhettä, kun haet rahoitusta yrityksellesi

Rahoituksen saaminen on tärkeä osa monen yrityksen kasvutarinaa. Miten rahoitusta kannattaa hakea, jotta yrityksesi saa tarvittavat resurssit kasvua varten?

Kaikki lähtee hyvästä viestinnästä. Rahoituksen saamiseksi sinun on ymmärrettävä, mitä rahoittajalle kannattaa kertoa yrityksestäsi – ja miten. Listasimme alle kuusi vinkkiä, joiden avulla onnistut rahoitusta hakiessa, sekä kuusi yleistä virhettä, joihin pk-yritykset sortuvat.

1. Määritä rahoituksen tarve yrityksesi tavoitteiden pohjalta

Yleinen virhe: et ole miettinyt, mihin tarvitset rahoitusta.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Sama pätee myös rahoituksen hakemiseen. Pidä katse tulevassa, kun haet rahoitusta. Kysy itseltäsi: mitkä ovat yrityksesi tavoitteet? Miksi tarvitset rahoitusta niiden saavuttamiseksi? Mikä on rahoituksen määrä?

Kun pohjaat rahoituksen tarpeen yrityksesi tavoitteisiin, et ainoastaan vakuuta rahoittajaa: saat myös omalle yrityksellesi selkeyttä siihen, mikä rahoitusmuoto palvelee teitä parhaiten.

2. Tutustu tarjolla oleviin vaihtoehtoihin

Yleinen virhe: et harkitse kokonaiskuvaa.

Rahoitusmuodoista puheen ollen: pidä mielessä, että voit hakea rahoitusta monelta eri taholta. Ennen kuin käännyt tutun pankin puoleen tai alat kaivamaan omia taskuja, mieti rahoituskokonaisuutta. Mistä komponenteista rahoitus koostuu? Kuinka paljon rahoitusta saat asiakkaista? Paljonko lainaa haet pankista, ja mitä pankille annetaan vakuudeksi? Onko tarjolla julkisen tahon rahoitusta, jota yrityksesi voisi hakea?

Muista, että jokainen rahoitusinstrumentti puhuu omaa kieltään. Räätälöi lähestymistapasi sen mukaan, kuka rahoittaja on. Pankkia esimerkiksi kiinnostaa jatkuva lainanhoitokyky ja kassavirta. Riskisijoittaja ei taas kavahda tyhjää käteiskassaa, mutta haluaa sijoituksestaan takaisin pankkia enemmän.

(Psst: tutustumme eri rahoitusinstrumentteihin blogissa pian, joten pysythän kuulolla!)

3. Valmistele rahoittajaa kiinnostava tieto etukäteen

Yleinen virhe: et ole tehnyt läksyjäsi.

Kun valmistaudut tapaamista varten, mieti, mitä rahoittaja haluaa kuulla. Älä turvaudu samaan diaesitykseen, jonka näyttäisit asiakkaalle: et ole myymässä rahoittajalle tuotetta tai palvelua, vaan yritystäsi.

Pidä käsienheiluttelu minimissä ja valmistaudu sen sijaan antamaan konkreettista näyttöä yrityksesi toiminnasta. Esimerkkejä tästä ovat eteenpäin katsova kassavirtalaskelma, tilinpäätös, viimeisimmät kirjanpidon ajot ja yrityksesi tärkeimmät sopimukset. Valmistele relevantit tiedot sen mukaan, kuka rahoittaja on.

4. Vakuuta rahoittaja yrityksesi osaamisesta

Yleinen virhe: et osaa luoda uskoa.

Parhaimmassa tapauksessa voit antaa numeroiden puhua yrityksesi puolesta. Mutta mitä jos yritykselläsi ei ole historiallista näyttöä, johon pohjata tulevaisuuden ennusteet?

Mitä suurempi riski rahoitus on, sitä enemmän päätöksestä tulee uskon asia. Yksi keino luoda rahoittajaan uskoa on tiimin avulla. Mieti, mitkä argumentit antavat rahoittajalle syyn ymmärtää, että tiimisi pystyy toteuttamaan sille asetetut tavoitteet. Mitä osaamista tiimiltä löytyy? Minkälaisia saavutuksia tiimiläisten ansioluettelot sisältävät?

5. Astu rahoittajan saappaisiin

Yleinen virhe: et näytä, mitä hyötyjä tarjoat rahoittajalle.

Jos tiedät yrityksesi tavoitteet rahoitusta varten, hienoa! Muista myös, että rahoittajalla on omansa. Aseta itsesi rahoittajan saappaisiin. Miksi hänen kannattaa lähteä mukaan? Mitä etuja yritykseesi sijoittaminen tarjoaa rahoittajalle?

Yhteistyö rahoittajan kanssa ei pääty siihen, kun saat rahat yrityksesi tilille. Vakuuta rahoittaja yhteistyön pitkäaikaisista eduista, jotta hän on valmis satsaamaan yritykseesi myös tulevaisuudessa.

6. Hanki asiantuntija-apua

Yleinen virhe: teet kaiken yksin, vaikka voisit hyötyä avusta.

Rahoituksen hakeminen on poikkeuksellinen ja aikaa vaativa tilanne, jossa ulkopuolinen apu saattaa olla hyödyksi. On todennäköistä, että yrityksesi palkkalistoilla ei ole rahoituksen hakemiseen erikoistunutta henkilöä. Ja miksi olisi, jos hänen taidoistaan on hyötyä vain kerran vuosikymmenessä? Pidä myös mielessä, että kun hyödynnät omaa tiimiä rahoituksen hakuun, tiimin normaaleille työtehtäville jää vähemmän aikaa.

Harva yritys tekee tätä päivittäin, mutta me teemme. Koska tämä on meille tuttua, tiedämme tarjolla olevista rahoitusmuodoista ja siitä, kuinka eri rahoittajille kannattaa puhua. Rahoitusneuvotteluihin ei usein saada monta mahdollisuutta. Jos haluat onnistua ja löytää juuri parhaan kokonaisuuden yrityksellesi, ota meihin yhteyttä.

Haluatko keskustella aiheesta lisää? Ota suoraan yhteyttä Tuomakseen tai pyydä yhteydenottoa tästä.

Mannerheimintie 15
00260 Helsinki
Y-tunnus 2864997-9