Blogi

Julkaistu

Tiedolla johtaminen yrityksissä: mitä kannattaa huomioida?

Jokaisen toimitusjohtajan salainen ase on hyvin jäsennelty tieto, joka auttaa tekemään päätöksiä liiketoiminnan edistämiseksi. Nykyajan tietotulvassa voi kuitenkin olla vaikeaa ymmärtää, mihin keskittyä – ja miksi.

Kehitimme Clarity-palvelun tueksi tietotulvan navigointiin, ja pureskelemme säännöllisesti dataa tärkeimpien päätösten tekemisen mahdollistavaan muotoon yhdessä toimitusjohtajien kanssa. Jos mietit, mitä tiedolla johtaminen oikeastaan on ja mistä aloittaa, katso lisää alta.

Miksi tiedolla johtaminen on tärkeää yrityksille?

Tiedolla johtaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että toimitusjohtajan tai muussa johtoroolissa olevan henkilön päätöksentekoa ohjaa tieto yrityksen menestyksestä. Näin päätökset perustuvat dataan mututuntuman sijasta.

Jokainen yritys haluaa menestyä, ja useimmiten menestys kiteytyy valintoihin. Mennäänkö vasemmalle vai oikealle? Vähennetäänkö henkilökuntaa vai palkataanko lisää? Otetaanko riski, vai ei?

Näissä tienhaaroissa tieto auttaa ymmärtämään, mikä nykytilanne on ja mihin yrityksen resurssit kantavat. Tiedolla on myös tärkeä rooli liiketoiminnan ennustettavuuden kannalta. Oikeita mittareita seuraamalla pystymme tekemään päätöksiä, jotka antavat yrityksellemme parhaat rahkeet menestykseen.

Kaikki, mitä voi seurata ei ole seuraamisen arvoista

Tietoa on nykyään saatavilla enemmän kuin koskaan, mutta tiedon saatavuudessa on myös varjopuoli: sitä on yhdelle toimitusjohtajalle liikaa. Jalostamatonta dataa pursuaa työpöydälle päivittäin – aina Facebook-tykkäyksistä Google-arvosteluihin. On helppoa innostua keräämään dataa jopa liiassa määrin.

Tiedolla johtaminen perustuu dataviidakossa tehtyihin valintoihin. On löydettävä juuri ne mittarit, jotka tukevat yritystä ja sen strategiaa. Jos käytät päiväsi tiedonpaljoudessa kahlaamiseen, hukut väistämättä tietotulvaan. Ja jos annat kaikelle datalle saman arvon, et lopulta keskity mihinkään.

Toinen tiedon varjopuoli on se, että jäämme helposti seuraamaan vain historiaan pohjautuvaa dataa. Ensi kädessä tiedon tulisi kuitenkin auttaa meitä katsomaan tulevaisuuteen. Tätä varten tarvitsemme jalostettua dataa, josta voimme tehdä johtopäätöksiä ja ennustaa, mitä luvassa on.

Mitä sitten kannattaa seurata?

Mittarien valitsemiseen ei ole yhtä, kaikille sopivaa nyrkkisääntöä; loppujen lopuksi valinnat ovat yrityskohtaisia. Aamulla valitsemme asiakkaillemme aina maksimissaan 3 mittaria, jotka pysyvät ydinnäkymässä – olemme huomanneet, että jopa samalla alalla mittarit ovat aina erilaiset!

Monesti ajatellaan, että esimerkiksi tulosrivi tai oman pääoman määrä ovat kaikista tärkeimpiä mittareita, jotka kuuluvat keskiöön jokaisessa yrityksessä. Asia ei kuitenkaan välttämättä ole niin mustavalkoinen.

Mittarit linkittyvät yrityksesi strategiaan, ja näin ollen elävät sen mukaan, mikä on yrityksellesi milloinkin tärkeintä. Jos yrityksesi esim. haluaa kansainvälistyä tai lanseerata uuden tuotteen tai palvelun, tiettyjen mittarien merkitys on toisia suurempaa matkalla kohti kyseistä tavoitetta.

Aloita mittarien kartoittaminen pureutumalla yrityksesi ansaintalogiikkaan. Mikä on teille oikeasti tärkeää? Mitkä driverit vievät yritystänne eteenpäin? Mikä on kasvun kannalta kaikista olennaisinta? Kun aloitamme Clarity-yhteistyön uuden asiakkaan kanssa, pureudumme aina ensimmäisenä näihin kysymyksiin. Niiden aikana asiakkaamme kohtaavat yleensä suurimmat ahaa-hetkensä.

Yrityksen kasvun johtamisen työkalu Clarity on puoliksi softaa, puoliksi konsultointia

Kiinnostaako tiedolla johtaminen, mutta et ole varma, mistä aloittaa?

Clarity-palvelu on suunniteltu pelastamaan toimitusjohtaja tietotulvan keskeltä. Emme tarjoa apuun pelkkää softaa: meiltä saat myös Aamun tiimin asiantuntijuuden ja läsnäolon säännöllisten palaverien kautta. Yhdessä autamme tekemään päätöksiä ja huomaamaan liiketoiminnan kaikista tärkeimpiä asioita.

Näemme työssämme jatkuvasti tiedolla johtamisen konkreettiset tulokset: avullamme asiakkaat ovat yltäneet aina kannattavuuden parantamisesta investointien kasvattamiseen!Mikäli haluat kasvattaa yrityksesi omistaja-arvoa systemaattisella tiedolla johtamisella, niin ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella!

Mannerheimintie 15
00260 Helsinki
Y-tunnus 2864997-9