Blogi

Julkaistu

Rahoitusinstrumentin valinta: mistä rahoitusta kannattaa hakea?

Oikein valittu rahoitusinstrumentti tukee yrityksesi tavoitteita ja tekee onnistumisesta todennäköisempää. Miten tiedät, mikä vaihtoehto on yrityksellesi paras?

Kaikki lähtee siitä, miksi yrityksesi tarvitsee rahoitusta. Mieti, mitä tarkoitusta rahoitus toteuttaa, ja miltä yrityksesi rahoituskokonaisuus näyttää. Päätöksentekoa tukemaan listasimme pk-yrityksille yleisimmät rahoitusinstrumentit ja esimerkkejä tilanteista, joihin ne sopivat parhaiten. Tutustu vaihtoehtoihin alapuolelta!

Oma pääoma

Mistä sitä saa? Moni on tottunut siihen, että nimensä mukaisesti oma pääoma tulee omista taskuista. Voit saada sitä myös muilta osakkailta tai yrityksen ulkopuolelta: siemenrahoitus, pääomasijoittajat, private equity ja joukkorahoitus ovat kaikki esimerkkejä omasta pääomasta.

Milloin? Oma pääoma tukee kasvuhankkeita, kuten kansainvälistymistä. Oman pääoman ehtoinen sijoitus on riskinen, ja tästä johtuen sijoittaja haluaa tuloksia: hän saattaakin olla aktiivisesti mukana muovaamassa yrityksen toimintaa. Huomioi määräämisvalta jo sijoitusvaiheessa ja mieti, haluatko yrityksellesi aktiivista omistajuutta sekä ulkopuolista näkemystä.

Pidä tämä mielessä: Useat sijoittajat etsivät tarkkaan määriteltyä yritysprofiilia: selvitä etukäteen, ketä yrityksesi kannattaa lähestyä. Venture fund -sijoittajat vaativat esimerkiksi tietynkokoista liikevaihtoa, private equity keskittyy perinteisempiin aloihin ja siemenrahoitus etsii usein teknologiayrityksiä.

Vieras pääoma

Mistä sitä saa? Yleisin ja helpoin keino saada vierasta pääomaa on pankkilaina. Sitä voi myös hakea muilta tahoilta, kuten osakkailta tai lainarahastoilta.

Milloin? Vieras pääoma sopii tasaiseen kasvuun ja suunnitelmallisiin investointeihin, kuten uusien toimipisteiden avaamiseen tai tuotantotilojen rakentamiseen. Pankin kriteereistä johtuen lainaa hakevan yrityksen liiketoiminnan on oltava vakaata. Takaisinmaksukyky ja tulevaisuuden ennakointi ovat tärkeitä, eikä pankki rahoita huonoja numeroita.

Pidä tämä mielessä: Lainaa hakiessasi kohtaat seuraavan muuttujan: lainaan liitännäiset vakuudet ja takaukset. Takaatko lainan itse? Haetko takausta Finnveralta? Annatko yrityskiinnityksiä? Muista, että voit vuokrata vakuutta kolmannelta osapuolelta, jos sellaista ei löydy omasta takaa. Pankkeja kannattaa myös kilpailuttaa: kun haet tarjouksia muualta kuin tutusta pankista, pystyt vertailemaan tarjolla olevia ehtoja.

Oman ja vieraan pääoman välimuodot

Mistä sitä saa? Oman pääoman kaltaiset sijoitusmuodot voidaan hankkia ns. “välimalleina”, jolloin ne jäävät vieraan ja oman pääoman välimaastoon. Näistä esimerkkejä ovat vaihtovelkakirjalainat ja pääomalainat. Tällöin sijoittaja ei omista osuutta suoraan, vaan omistuksen konvertointi tapahtuu myöhemmin.

Milloin? Välimuodot palvelevat hyvin samanlaisia käyttötarkoituksia kuin niiden kaksi ääripäätä, mutta tarjoavat joustavamman keinon saada rahaa yrityksellesi. Sijoittaja sijoittaa nykyhetkessä lainapaperiin, ja voit määrittää konvertoinnin ajankohdan tiettyjen ehtojen perusteella – tai tietyn ajanjakson päähän.

Pidä tämä mielessä: Varmista, että välimuotoja koskevat ehdot ovat selkeät. Maksetaanko rahoituksesta korkoa? Kenellä on oikeus muuttaa rahoitus osakkeeksi, yhtiöllä vai sijoittajalla? Huomioi myös, että koroiltaan/hinnoiltaan välirahoitus on kalliimpaa kuin puhdas vieras pääoma ja halvempaa kuin oma pääoma.

Myyntisaatavien rahoitus

Mistä sitä saa? Myyntisaatavien rahoitus, eli factoring-rahoitus tai laskurahoitus, haetaan tyypillisesti rahoitusyrityksiltä.

Milloin? Myyntisaatavien rahoitus tukee kasvavia yrityksiä, jotka tarvitsevat kassavirtaa. Jos esimerkiksi pitkät maksuehdot tyrehdyttävät käteiskassan, voit myydä laskut kolmannelle osapuolelle niiden välitöntä maksua vastaan.

Pidä tämä mielessä: Factoring-rahoitus saattaa tietyissä tapauksissa siirtää riskin laskun maksamatta jäämisestä rahoitusyritykselle. Jos yrityksesi kaipaa lisäsuojaa myyntisaatavien suhteen, varmista, että ehdot kattavat myös tämän.

Julkiset tahot

Mistä sitä saa? Jos yrityksesi täyttää tietyt kriteerit, voit hakea rahoitusta julkisilta tahoilta. Julkisen rahoituksen kenttä on Suomessa poikkeuksellisen monimutkainen, ja vaihtoehdot kulkevat laidasta laitaan; aina Business Finlandin innovaatiosetelistä European Investment Bankin monen miljoonan euron hankkeisiin. ELY-keskukset tarjoavat myös alueellisia tukia, kuten palkkatukia, tietyillä toimialoilla ja alueilla toimiville yrityksille.

Milloin? Business Finlandin innovaatioseteli ja Tempo-rahoitus sopivat alkuvaiheessa olevalle yritykselle, jolla on kasvuhalua ja kansainvälistä innovaatiota. Muu julkinen rahoitus on yrityksille, jotka haluavat jatkokehittää jo olemassa olevaa liiketoimintaa.

Pidä tämä mielessä: Osa julkisen tahon rahoituksesta on lainaa, mutta osa on avustusta. Avustus kirjataan suoraan tuloslaskelmaan, sillä sitä ei tarvitse maksaa takaisin. Sitoudut kuitenkin käyttämään avustuksen yhdessä sovittuun tarkoitukseen, kuten tietyn projektin toteuttamiseen.

Miten rahoitusta lähdetään hakemaan?

Oikean instrumentin valinta on vain yksi osa rahoitusprosessia. Puhuimme edellisessä blogitekstissämme siitä, mitä kaikkea rahoitusta hakiessa kannattaa huomioida.

Haluatko keskustella aiheesta lisää? Ota suoraan yhteyttä Tuomakseen tai pyydä yhteydenottoa tästä.

Mannerheimintie 15
00260 Helsinki
Y-tunnus 2864997-9