Proof of Concept -rahoitus generatiiviselle tekoälylle – Business Finlandin uusi rahoitusinstrumentti
Tänä aamuna Business Finland järjesti webinaarin uudesta rahoitusinstrumentistaan Proof of Concept (PoC) -rahoitus generatiiviselle tekoälylle.
Suomi tarvitsee innovaatioita, jotka auttavat yrityksiä pysymään kilpailukykyisinä globaalissa markkinassa. Business Finlandin uusin rahoitusinstrumentti, Proof of Concept (PoC) -rahoitus generatiiviselle tekoälylle, tarjoaa mahdollisuuden tutkia generatiivisten tekoälyteknologioiden soveltuvuutta yrityksesi haasteiden ratkaisemiseksi. Tämän rahoituksen päätavoite onkin selvittää, miten generatiivisen tekoälyn sovellukset voivat auttaa ratkaisemaan konkreettisia liiketoiminnan haasteita.
Rahoituksen tavoitteet ja ehdot
PoC-rahoituksen päätavoite on auttaa pk-yrityksiä kehittämään ratkaisuja, jotka joko lisäävät olemassa olevan tuotteen tai palvelun arvoa tai mahdollistavat kokonaan uuden tuotteen tai palvelun kehittämisen. Rahoitus tukee projekteja, joiden budjetti on tyypillisesti 100 000–200 000 euroa, ja kesto noin kuusi kuukautta. Pk-yrityksille Business Finland kattaa rahoituksesta puolet (60 % teollisessa tutkimuksessa) ja midcap-yrityksille tuen osuus on 40 % tai 50 % teollisessa tutkimuksessa. Projektin minimibudjetti on 60 000 euroa, ja yrityksellä tulee olla alkurahoitus valmiina, sillä ennakkomaksua ei makseta.
Teknologisen valmiustason (TRL) määritelmä
TRL-asteikko on työkalu, jolla arvioidaan teknologian kypsyyttä tutkimus- ja kehitystyön eri vaiheissa. Alun perin NASA
kehittämä asteikko sisältää yhdeksän tasoa, jotka kuvaavat teknologian kehitystä perusperiaatteiden tutkimisesta markkinoille pääsyyn asti:
- TRL 1 – Perusperiaatteiden havainnointi: Tutkimus on alkanut, ja tavoitteena on ymmärtää teknologian teoreettinen perusta.
- TRL 2 – Teknologiakonseptin muotoilu: Perustutkimuksen pohjalta hahmotellaan teknologian konsepti, mutta se on vielä spekulatiivinen.
- TRL 3 – Kokeellinen proof-of-concept: Laboratoriotutkimuksia tehdään konseptin toimivuuden todistamiseksi, ja alustava malli luodaan.
- TRL 4 – Teknologian validointi laboratoriossa: Teknologiaa testataan laboratoriossa, ja kehitetään prototyyppi, jolla varmistetaan eri komponenttien yhteensopivuus.
- TRL 5 – Teknologian validointi relevantissa ympäristössä: Prototyyppi testataan ympäristössä, joka simuloi todellista käyttötarkoitusta.
- TRL 6 – Teknologian demonstraatio relevantissa ympäristössä: Prototyyppi osoitetaan toimivaksi todellisissa olosuhteissa.
- TRL 7 – Järjestelmän prototyypin demonstraatio operatiivisessa ympäristössä: Teknologiaa testataan operatiivisissa olosuhteissa, kuten teollisuusympäristössä.
- TRL 8 – Järjestelmä valmis markkinoille: Teknologia on valmis kaupalliseen käyttöön ja voidaan integroida olemassa olevaan markkinaympäristöön.
- TRL 9 – Teknologia käytössä kaupallisessa ympäristössä: Teknologia on täysin kaupallinen ja toimii markkinaolosuhteissa.
PoC-projektin ehdot ja rajoitteet
Rahoitus myönnetään projekteille, jotka täyttävät seuraavat ehdot:
- Innovatiivisuus ja uudenlaisen ratkaisun tuottaminen alalle.
- Kestävä kilpailuetu kansainvälisillä markkinoilla.
- Selkeästi määritellyt ja mitattavat tavoitteet.
- PoC-rahoitusta ei ole tarkoitettu generatiivisten tekoälytyökalujen yleiseen oppimiseen tai kokeiluun, eikä projektin tavoitteena saa olla vain nykyisten prosessien tehostaminen tai kilpailijoiden tasolle pääseminen.
Hakemus ja tärkeät kysymykset
Hakemuksessa tulee vastata seuraaviin keskeisiin kysymyksiin:
- Mikä on ratkaistava ongelma? – Kuvaa selkeästi, mikä liiketoiminnan ongelma halutaan ratkaista.
- Mitkä ovat vaikutukset kansainväliseen liiketoimintaan ja kilpailuetuun?
- Mitä generatiivisia tekoälyteknologioita sovelletaan?
- Mitä muita ratkaisuvaihtoehtoja on olemassa?
- Mitä dataa tai kielimalleja tekoälyn kouluttamiseen aiotaan käyttää?
- Miten tutkimuksen tuloksia testataan?
- Mitkä ovat konkreettiset ja mitattavat tavoitteet onnistuneelle tutkimukselle?
- Miten tuloksia aiotaan hyödyntää jatkossa?
- Projektin rakenne – Kuvaa projektiin kuuluvat työpaketit ja niiden tavoitteet.
- Lisäksi projekteille, joilla on merkittävä laskentatarve, voi olla tarjolla laskentatukea CSC
LUMI-supertietokoneelta. Tarkemmat tiedot ja rahoitushakuun liittyvät ehdot löytyvät Business Finlandin sivulta.
Onko yrityksesi valmis innovoimaan ja hyödyntämään generatiivisen tekoälyn mahdollisuudet? PoC-rahoitus tarjoaa merkittävän tuen ensimmäisiin askeliin, ja Aamu Partners tarjoaa tuen rahoituksen hakemiseen: ota yhteyttä nyt ja keskustellaan aiheesta pienellä kynnyksellä ja varauksetta.
Perehdy myös Aamu Partnersin Clarity-kumppanuuteen, uniikkiin tapaan nostaa PK-yrityksen arvoa.