Blogi

Julkaistu

Mitä yrityksessäsi tapahtuu rahoituksen klousaamisen jälkeen?

Netti on pullollaan vinkkejä pitch deckin hiomiseen, rahoituskierrokseen valmistautumiseen, DD-vaiheeseen ja valuaatiokeskusteluihin.

Mutta mitä pk-yrityksen toimitusjohtajan työpöydältä löytyy sen jälkeen, kun toimiston lattia siivotaan serpentiineistä ja tyhjät shampanjapullot viedään pullonpalautukseen?

Rahoituskierroksen jälkeen sinulla on viimeinkin kassassasi euroja visiosi toteuttamiseen ainakin tulevien 9-24 kuukauden ajaksi. Rahoitus tuo kuitenkin mukanaan myös odotuksia, joita sijoittajat luottavat sinun lunastavan. Sijoittajakeskusteluissa esittelemiesi tiekarttojen käytäntöön vienti tulee erottamaan sinut niistä kymmenistä, sadoista ja tuhansista muista yrittäjistä, jotka ovat yhtä lailla onnistuneet rahoituksen keräämisessä.

Tässä blogissa listaan vinkkejä kahdelta puolen samaa pöytää: toisaalta rahoitusta saaneen yrittäjän näkökulmasta ja toisaalta sijoituksen tehneen investorin silmin. Molempia ymmärtämällä sinulla on suuremmat mahdollisuudet onnistua!

Juhli ansaitusti

Olet edellisten kuukausien ajan valmistautunut erilaisiin tapaamisiin, juossut sijoittajalta sijoittajalle ja käynyt läpi tiukat taloudelliset sekä juridiset neuvottelut. Hyvin harva onnistuu ikinä keräämään ensimmäistäkään rahoituskierrostaan. Valuaatiosi ei koskaan ole ollut näin korkea, tililläsi on euroja markkinoiden valloittamiseen ja media hehkuttaa uunituoretta uutista. Olet siis tiimisi kanssa shampanjasi ansainnut!

Älä kuitenkaan hairahdu kaikista amatöörimäisimpiin tuhlajaisiin: ylihintaiseen toimistoon designkalusteineen, övereihin teknologiahankintoihin, kalleimpiin firmavaatteisiin tai ökymatkoihin.

Paistallesi aikasi auringossa ja nauti hetkestäsi.

Hahmota uusi aika-avaruus

Riippumatta siitä, kuinka mones rahoituskierros tämä sinulle ja yhtiöllesi oli, merkkaa rahoituksen saaminen töiden alkamista – ei niiden loppumista. Sijoittajat odottavat sinulta ja tiimiltäsi paljon lyhyessä ajassa. Edessäsi on rekrytointia, uusia toimipisteitä, tuotekehitystä, kansainvälistymistä, markkinointia, PR-tekemistä…lista on lähes loputon.

Jo valmiiksi erittäin nopea aikakäsityksesi tulee supistumaan entisestään. Taloudellisten resurssien jakaminen visiosi mukaisiin hankkeisiin kiihdyttää eri liiketoiminta-alueidesi kierroksia jopa eksponentiaalisesti. Moni tähän asti toiminut oma ja yhtiösi toimintamalli tulee todennäköisesti positiivisessa mielessä räjähtämään. Paluu rahoituskierroksen clousaamisen jälkeisestä euforiasta takaisin “business-as-usual” -tekemiseen ei siis millään tavalla ole enää “business-as-usual”. Tunnista riski putkinäköisyyteen ja taustalta kurkkaavaan kaaokseen.

Kirkasta yhteinen suunta ja tavoitteet

Uudet resurssit mahdollistavat kierrosten lisäämisen koneeseen. Pidä siis huolta, että rytminmuutos tarttuu koko yhtiöön eikä jää vain sinun tai johtoryhmäsi mielialaksi.

Uusi suunta on syytä viestiä äärimmäisen kirkkaasti eikä asioiden kertaamisesta jopa sinun omaan tylsistymiseesi asti ole haittaa. Toimeenpanoa tukevat, mutta vain olennaisimmat, mittarit on tärkeää miettiä huolella ja niiden seurannan täytyy olla yksiselitteistä. Kovan, osittain kaoottiselta tuntuvan, ja kokonaisvaltaisen kasvun edessä on houkuttelevaa mitata kaikkea mahdollista, mutta pahimmillaan mikromanageeraat yhtiösi kuoliaaksi. Viisaus on valita mittarit oikein ja keskittyä vain siihen, mikä on tärkeää.

Uusi visio yhtiön tulevaisuudesta on hyödyllistä purkaa myös aikasidonnaisiksi tiekartoiksi. Mitä tehdään missäkin järjestyksessä ja miksi? Nopeat, lyhyen aikavälin voitot antavat tiimillesi toivoa tavoitteiden edistymisestä ja suunnitelman toimivuudesta. Pitkän aikavälin jopa haavemaiset tulevaisuudenkuvat voivat muuten jäädä liian leijuviksi.

Ota ensimmäiset askeleet ja viesti edistymisestä

Ensimmäisen askeleen ottaminen on aina haastavinta. Asioiden pitäminen liikkeessä on helpompaa kuin niiden käynnistäminen. Tunnista, mitä konkreettisia asioita on alettava edistää ja toimi nopeasti. Isossa muutostilanteissa johtajien päätöksenteossa on tunnistettu kaksi psykologista estettä, jotka rajoittavat toiminnan aloittamista: 1) he odottavat, että heillä olisi kaikki täydellinen informaatio 2) he odottavat, että heillä olisi täydellinen suunnitelma. Molemmat ovat paradokseja itsessään.

Mitä nopeammin pääset kokeilemaan ja koeponnistamaan uusia ideoita, sitä nopeammin sinulla on oikeaa dataa ja reaalimaailman palautetta, joiden pohjalta ohjata toimintaa. Viesti edistymisestä, onnistumisista sekä epäonnistumisista, jotta tiimisi pysyy kärryillä ja osaa ohjata omaa työtään tarkoituskenmukaisemmin ilman sinun jatkuvaa väliintuloa.

Pystytä johtamisjärjestelmä tukemaan toimeenpanoa

Kuka aikaisemmin on hyväksynyt tai hylännyt mitäkin hankkeita? Minkä perusteella päätöksiä tehdään? Mitkä asiat sinä viet mahdollisesti uuteen hallitukseesi hyväksyttäväksi? Kuka antaa omaa näkemystään mihinkin asiaan? Missä tilanteissa annat omille uusille johtoryhmäsi jäsenille päätösvallan?

Johtamisjärjestelmä sanana saattaa kuulostaa kankealta, vaikka totuus on parhaimmillaan päinvastainen: jokainen yhtiössä tietää mitä tavoittelemme, miten juuri minä vaikutan isoon kuvaan yhdessä muiden kanssa ja minkä perusteella päätöksiä tehdään missäkin tilanteessa. Valitettavan usein yhtiöissä vallitsee tilanne, jossa yleisesti oletetaan kaikkien tietävän mitä muut tekevät. Vasta myöhemmin, jopa liian myöhään, selviääkin, että “piuhat olivatkin poikki”.

Kovassa kasvussa yleensä vain tulevaisuudella on merkitystä: historia kun ei peilaa välttämättä millään tavalla tulevaa ja vain tulevaisuuteen voit vaikuttaa. Panosta siis kunnollisiin, kokonaisvaltaisiin ennuste- ja simulointimalleihin, joiden pohjalta pystyt ennakoivasti ohjaamaan laivaasi ja välttämään suurimmat sudenkuopat jo etukäteen.

Ajattele johtamisjärjestelmää koneena, jonka osa sinä itse et ole. Muuten järjestelmä on täysin henkilöriippuvainen ja yleensä nimenomaan sinusta, sillä toimitusjohtajana olet liimanomaisessa roolissa eri osa-alueiden välissä. Tämä ei kuitenkaan skaalaudu, muodostut pullonkaulaksi eikä yhtiö etene kohti edellisessä kohdassa asettamaasi suuntaa. Toimivan koneen rakentamiseksi tarvitset suunnittelua, oikeita ihmisiä, prosesseja, työkaluja, informaatiota ja oikearytmistä johtamistyöskentelyä. Näin saat kaikki soutamaan samaan suuntaan tehokkaasti ja vailla kitkaa. Ei kuulosta rakettitieteeltä, mutta on käytännössä haastavaa ja lisäksi usein se avain onnistumiseen.

Yltiöpäisen kaaoksen puute myös kielii ammattimaisuudesta ja auttaa sinua pitämään uudet mahtavat rekrytointisi tyytyväisinä, kun kokonaisuus on hallinnassasi. Ajattele struktuuria siis palveluna tiimillesi.

Luo läpinäkyvän informaation kulttuuri

Jos ja kun haluat luoda läpinäkyvän kulttuurin, mieti millä tavalla ja työkaluilla tuot sen osaksi omaa työkalupakkiasi. Miten viestit työntekijöille edistymisestänne rehellisesti, avoimesti ja läpinäkyvästi? Mistä ja miten he voivat seurata yhteisen yhtiönne kehitystä? Miten he tietävät edistyvätkö he omissa tavoitteissaan? Miten jaat tietoa voitoistanne? Miten varmistat, että suunta säilyy kirkkaana ja agenda ei ala harhailla?

Vaikka olet itsekin media, mieti miten voit moninkertaistaa vaikutuksesi ja vähentää riippuvuutta juuri sinusta. Muista, että silloin kun sinä olet jo valmis siirtymään suunnitelmasi vaiheeseen kolme, ollaan takarivissä vielä tutustumassa vaiheeseen yksi. Minkä tahansa ihmissuhteen perustana on luottamus, joka kumpuaa rehellisyydestä. Myös vaikeista asioista. Mieti siis, miten varmistat kaikille avoimen ja rehellisen tilannekuvan, jotta kulttuuri voi kehittyä haluamaasi suuntaan.

Ammattimaista hallitustyöskentely omaksi eduksesi

Hallitukseesi tulee uusia sijoittajan edustajia tai tarkkailijoita. Valitettavasti hallitustyön ammattimaistaminen tehdään yleensä sitä kivuliainta tietä pitkin: epätehokkaita ja hieman napit vastakkain -henkisiä hallituksen kokouksia ja sähköpostiketjuja junnataan parikin kuukautta, ennen kuin asia saadaan raiteilleen.

Tehokkaampaa on heti alusta lähtien luoda yhteiset sävelet ja työkalut, joiden avulla pidät hallituksesi ajantasalla kehityksestäsi ja vastavuoroisesti saat heiltä oikea-aikaista apua. Jaa tarkoituksenmukaista relevanttia tietoa helposti ymmärrettävässä muodossa. Älä sorru ensihuuman ylianalysointiin ja sen jälkeen jatkuvasti harvenevaan raportointiin, vaan loista säntillisellä jatkuvalla viestinnällä.

“Where focus goes, energy flows” -sanonta pätee yhtä lailla hallituksesi jäseniin. Mihin siis haluat heidän fokuksensa keskittää?

Pidä sijoittajasi kärryillä

Miltä sinusta tuntuisi, jos lainaisit jollekin tutullesi rahaa eikä hänestä sen jälkeen kuuluisi pihaustakaan? Luottaisitko siihen, että saat rahasi takaisin? Vai aiheuttaisiko hiljaisuus huolta ja epäluottamusta?

Näin aseteltuna sijoittajaviestintä tuntuu itsestäänselvältä, mutta valitettavan usein rahojen siirtymisen jälkeen seuraava viestintä rahoituksen saaneelta yhtiöltä on kutakuinkin tämä: “Rahamme ovat loppu, emme onnistuneet asioissa X ja Y minkä vuoksi olemme panostaneet täysin uuteen asiaan Z, haluaisitko lisärahoittaa yhtiötämme?”

Sijoittajat eivät pidä epämiellyttävistä yllätyksistä. Kun asiat menevät pieleen, kuten ne ihan varmasti ainakin osittain tulevat menemään, haluat sen tapahtuvan avoimessa ja läpinäkyvässä keskusteluyhteydessä. Jatkuva sijoittajaviestintä rakentaa luottamusta, jonka päälle on mahdollista rakentaa tulevia rahoituskierroksia.

Tee pohjatyötä tulevia rahoituskierroksia silmällä pitäen

Kyllä, tulevat rahoituskierrokset. Tämä voi tuntua epäloogiselta nyt, kun olet juuri juossut edellisen rahoituskierroksen kasaan. Toisaalta, sinulla on juuri nyt mielessäsi kaikki ne kitkat, joita tämän rahoituksen saamisen tiellä oli: taloudelliset mallinnukset, DD, sijoittajille viestiminen, valintojen perustelu datalla ja niin edelleen.

Yhdessä nykyisten rahoittajiesi kanssa olette sopineet, mitä se kuuluisa “seuraava taso” konkreettisesti tarkoittaa. Onko se tietty MRR? Tietty asiakasmäärä? Tietty CAC tai CLV? Tietyn markkinan avaaminen? Tiettyjen tuoteominaisuuksien onnistunut lanseeraus?

Riippumatta tavoitteestanne, kaipaat mahdollisimman pitkältä aikaväliltä oikeaa dataa sekä edistymisestäsi viestimiseen että jatkuvaan päätöksentekoon. Tee pohjatyö kunnolla heti, jotta pystyt tulevilla rahoituskierroksilla näyttämään, mitä edellisillä rahoilla saitte aikaan ja mihin uusi rahoitus olisi jälleen tarkoitus käyttää. Näin viestit sijoittajille, ettet ole keräämässä rahoitusta vain täyttääksesi valtavaa lovea pankkitililläsi, vaan uusi pääoma auttaa yrityksesi jälleen seuraavalle tasolle nopeammin. Pitchisi on paljon helpompi ja uskottavampi.

Tämä ei tarkoita, että alkaisit jälleen lähetellä sijoittajaesityksiä ympäri kaupunkia, mutta suhteiden luominen potentiaalisiin rahoittajiin on järkevää aloittaa hyvissä ajoin.

Säilytä lasermainen fokus

Aikaisempaan tilanteeseesi nähden moninkertaiset resurssit houkuttelevat sanomaan “kyllä” moneenkin hankkeeseen: uusia ominaisuuksia, uusia markkinointia, uusia rekrytointeja… Sekä oman että ennen kaikkea koko yhtiön fokuksen säilyttäminen olennaisissa, ja vain olennaisissa asioissa, on äärimmäisen aliarvostettu taito, jonka vain harva taitaa.

Yleensä rahoituksen jälkeen kasvu on teemana kaikista suurin. Niistä kaikista 100 sinun päässäsi olevasta to do -listan asiasta ehkä 98 kehittää yhtiötäsi lineaarisesti. Ne kaksi jäljelle jäävää asiaa saattavat mahdollistaa eksponentiaalisen kulmakertoimen. Keskity niihin ja muut pienemmät närästykset ratkeavat itsestään.

Kun tiimisi kasvaa, voi yhteisten prioriteettien säilyttäminen ja jatkuvan “ei” sanominen tuntua haastavalta. Kovan henkilöstömäärän kasvun myötä keskimääräinen virkaikä supistuu valtavasti ja hiljaista tietoa ei enää olekaan saatavilla. Panosta siis systemaattiseen ja objektiiviseen viestintään. Kasvava tiimisi arvostaa sitä.

Muista, ettet ole yksin

Kuten tästäkin tekstistä huomaat, on tonttisi äärimmäisen laaja ja vastuullinen. Aikaasi pyritään repimään joka suuntaan. Yksin et kaikkeen pysty ja siksi sinulla on tiimi tukenasi. Hyvin harvoin toimitusjohtaja kuitenkaan osaa ajatella apua olevan tarjolla myös oman yhtiön ulkopuolella. Varsinkin pk-yrityksessä johtamisvastuu usein kasaantuu juuri toimitusjohtajalle, jolta on naiivia odottaa vastauksia jokaiseen nykymaailman heittämään haasteeseen.

Keskustele siis neuvonantajien, toimitusjohtajakollegoiden ja valmentajien kanssa. Älä jää yksin. Muita näkökulmia ja mielipiteitä kaivataan, vaikka sinä lopulta teetkin päätökset. Parhaimmassa tapauksessa ulkopuolinen apu 10-kertaistaa omat vaikutusmahdollisuutesi. Kukaan ei myöskään oleta, ei edes hallituksesi tai sijoittajasi, että yksin sinä pystyisit saamaan kaiken aikaan.

Ymmärrä myös, mitä sinun olisi järkevää delegoida ulkopuolisille ammattilaisille. Nyt sinulla on siihen varaa. Tai vielä suoremmin: sinulla ei välttämättä ole varaa olla käyttämättä tiettyjä asiantuntijapalveluita sillä kasvuyhtiöllä harvemmin on sietokykyä kovin suurien riskien realisoitumiseen.

Haluatko keskustella aiheesta lisää? Ota suoraan yhteyttä Tuomakseen tai pyydä yhteydenottoa tästä.

Mannerheimintie 15
00260 Helsinki
Y-tunnus 2864997-9