Blogi

Julkaistu

Mitä hyötyä Claritysta on pk-yrityksen hallitukselle?

Vaikka Clarity-palvelukumppanuutemme ensisijainen kohderyhmä on kehittymishaluisten pk-yhtiöiden toimitusjohtajat, ovat samaisten yhtiöiden hallituksen jäsenet meille tärkeä sidosryhmä. Claritya hyödynnetään mm. hallituksen kokouksiin valmistautumisessa, puheenjohtajan ja toimitusjohtajan keskinäisessä sparraamisessa, hallituksen kokouksissa etänä tai livenä sekä omistajille viestimisessä.

Aikoinaan kun Aamu Partners perustettiin, oli juuri hallituksen jäsenen näkökulma vahvasti esillä. Tämänkertaisessa blogissani palaan “juurillemme” ja  avaan, mitä arvoa pk-yrityksen hallitus Claritysta saa!

1. Sinulla on jatkuvasti päivittyvä ja dynaaminen tilannekuva yhtiöstä

Hallituksen jäsenenä olet vuosien varrella törmännyt varmasti useisiin erilaisiin hallitusraportointikäytäntöihin. Joskus toimitusjohtaja lähettää hallituksen kokousta edeltävänä yönä PowerPoint-materiaalit. Joskus mitään ennakkomateriaaleja tai agendaa ei tule. Joskus toimitusjohtaja lähettää 150-sivuisen PDF-tiedoston kaikkine liitteineen ja lisäselvityksineen. Joskus sähköpostissasi odottaa 300-rivinen Excel-tiedosto täynnä kaavoituksia ja sekalaisia graafeja. Joskus et saa muuta kuin kaksi kuukautta vanhaa kirjanpitodataa, josta löydät saman tien epäloogisuuksia.

Asiakkaidemme hallitukset nauttivat jatkuvasti päivittyvästä, sekä historian että tulevaisuuden sisältävästä tilannekuvasta. Tilannekuva sekä raportoitavat asiat on aina räätälöity kunkin asiakkaan toimialan, tilanteen, tavoitteiden ja liiketoimintamallin mukaisesti ja tarpeen mukaan niitä muutetaan yhtiön elinkaaren eri vaiheissa.

2. Varmistat, että yhtiön seuranta on jatkuvaa ja ammattilaisten tekemää

Tiedät tapauksia, joissa KPI-raporttien rakentamista seuraa muutamien kvartaalien innostus, joka kuitenkin ajan myötä lopahtaa. Harvassa pk-yrityksessä on toimitusjohtajan ja mahdollisen talousvastaavan lisäksi muita henkilöitä, jotka pystyvät ylläpitämään aidosti arvoa luovaa johdon tilannekuvaa.

Clarityn avulla varmistat, ettei tilannekuvan ylläpitäminen ja jatkuva päivittäminen ole vain kertaluontoinen IT-projekti, vaan uusi tehokas tapa johtaa yhtiötä. Lisäksi varmistat, että seurannasta huolehtii ammattimainen tiimi, joka tuntee yhtiön läpikotaisin.

3. Et rasita yhtiön toimitusjohtajaa etkä muuta ylintä johtoa

Hallituksesta käsin vaikuttaessasi tiedostat, että toimitusjohtaja ja hänen kalenterinsa ovat usein tiukilla. Varsinkin haastavampien aikojen koittaessa moni hallitus vaatii toimitus- ja/tai talousjohtajaa raportoimaan entistä enemmän, tarkemmin ja useammin.

Kaksi edellä mainittua roolia ovat kuitenkin todennäköisesti yhtiönne kaikkein kalleimmat henkilöresurssit. Lisäksi heidän aikansa tulisi kohdistaa paljon suurempaa arvoa tuottavaan tekemiseen kuin raportoinnin ylläpitämiseen. Clarityn avulla varmistat, että yhtiön ylimmältä johdolta vapautuu aikaa yhtiön kehittämiseen ja ennakointiin erilaisten Excel-häkkyröiden väsäämisen sijaan.

4. Pystyt keskittämään oman ammattitaitosi oikea-aikaisesti oikeisiin asioihin

Sinut on pyydetty yhtiön hallitukseen oman rautaisen osaamisesi vuoksi. Mistä aidosti tiedät, mitä apua ja milloin yhtiö ja sen johto tarvitsevat? Oletko vain suullisen tiedon tai historiadatan varassa?

Palvelumme avulla pystyt kohdistamaan oman osaamisesi kullakin hetkellä suurinta arvoa tuottavaan kehityskohtaan. Toisin sanoen pystyt siis tekemään tehokkaasti sitä työtä, miksi alunperin halusitkin hallitukseen.

5. Pysyt strategisella tasolla ja johdat tulevaisuutta historian sijaan

Vuosien kokemuksemme mukaan on yleistä, että pk-yhtiön hallitus joko tietoisesti tai tiedostamattaan ajautuu ratkomaan myös hyvin operatiivisia asioita. Totta kai tällekin on joskus paikkansa, mutta isossa strategisessa kuvassa pysyminen edesauttaa yhtiötä tyypillisesti enemmän.

Unohda siis myynnin ennustemallien, kirjanpidon jaksotusten ja kassavirtaskenaarioiden parissa taistelu. Anna meidän hoitaa tämän puolestasi, jotta voit keskittyä omaan työhösi: yhtiön tulevaisuuden ohjaamiseen.

6. Valmistaudut hallituksen kokouksiin missä ja milloin haluat

Ensimmäisessä kohdassa kuvattujen sähköpostiliitteiden sekamelska ei kuulosta kovin modernilta nykymaailman mahdollisuudet huomioon ottaen. Miksi et valmistautuisi hallituksen kokouksiin missä ja milloin sinulle sopii dynaamisen verkkopalvelun avulla?

Clarityyn pääset kirjautumaan omilla tunnuksillasi vuorokauden ympäri, pystyt katsomaan juuri sinulle hallituksen jäsenenä suunnattua tietoa ja tyypillisesti löydät vastaukset lisäkysymyksiisi itse säästäen aikaa itse kokouksesta. Tyypillinen staattinen “toimitusjohtajan katsaus” on siis jatkuvasti ulottuvillasi ja voit pureutua tietoon niin syvälle, kuin haluat.

7. Pienennät kustannuksia ja henkilöriippuvuutta

On sanomattakin selvää, että pienissä ja keskisuurissa yhtiöissä henkilöriippuvuus varsinkin ylimmän johdon osalta korostuu. Sama pätee yhtiön tilannekuvaan. Tietoja yhdistellään lukuisista eri järjestelmistä, siivotaan Exceleissä, tallennetaan henkilökohtaisiin kansioihin ja säilötään omalla työpöydällä. Sairastapausten sattuessa hommat pysähtyvät tai tilannekuva suorastaa katoaa.

Clarityyn sisältyy aina pieni tiimi, joka poistaa henkilöriskin ja verkkopalvelu tallentaasäilöö informaatiota tietoturvallisesti niin, että kaikilla on sinne jatkuva pääsy. Clarity on myös suoraa rekrytointia edullisempi ilman perehdytysjaksoa, sivukuluja, toimistotarvikkeita, sairaslomia ja pitkiä irtisanomisaikoja.

8. Suojelet itseäsi henkilökohtaisilta riskeiltä ja vastuilta

Ammattilaisena tiedät, että saatat joutua hallituksen jäsenenä myös henkilökohtaiseen vastuuseen yhtiön toiminnasta. Vaikka katse tuleekin olla kasvussa ja kehityksessä, on riskit hyvä tiedostaa ja niiltä kannattaa suojautua etukäteen. Ei ole tavatonta, että esimerkiksi negatiivinen oma pääoma tulee hallituksen tietoon vasta jälkikäteen, jolloin ilmoitusvelvollisuus ja tervehdyttämistoimet tulevat yllätyksenä.

Kokonaisvaltaisen tilannekuvan ja jatkuvan seurannan avulla pysyt kartalla mahdollisista riskeistä, mutta saat ohjattua energiasi yhtiön tukemiseen olematta kehityksen jarruna.

9. Näet kaikki yhtiösi määrämuotoisesti

Jos olet useamman yhtiön hallituksessa, on sinun mahdollista nähdä kaikki yhtiösi määrämuotoisesti yhden kirjautumisen takaa Claritysta. Jokaisella yhtiöllä on luonnollisesti räätälöity näkymä omine seurantakohteineen ja mittareineen, mutta käytännön tasolla näet firmat samalla tavalla kuin esimerkiksi pörssiosakesijoituksesi Nordnetissä. Claritysta tietysti näet myös tulevaisuuden ennusteet sekä operatiiviset ajurit etkä vain historiallisia tulosta ja tasetta sekä pörssikurssia.

Olisiko aika päivittää hallitustyöskentely sille tasolle, mitä sinun osaamisesi edellyttää? Mikäli aihe kiinnostaa, älä epäröi ottaa yhteyttä. Kerromme mielellämme case-esimerkkejä Clarity-asiakkaidemme hallituksista!

 

Mannerheimintie 15
00260 Helsinki
Y-tunnus 2864997-9