Blogi

Julkaistu

Miksi proaktiivinen ote yrityksesi exit-strategiaan kannattaa?

Yrityksen omistajana yksi tärkeimmistä päätöksistä, joka sinun tulee tehdä, on exit-strategian valitseminen – eli miten ja milloin luovut yhtiöstäsi. Yrityksestä luopuminen tulee jokaisella yrittäjällä eteen, viimeistään silloin kuin eläkepäivät siintävät horisontissa. 

Silti hämmästyttävän usein pk-yritysten omistajat ottavat yrityksestä luopumiseen täysin reaktiivisen lähestymistavan: Ei näin hyvää firmaa ole kellään, varmasti menee kaupaksi haluamillani ehdoilla ja haluamassani aikataulussa sitten kun haluan”. Tämä voi kuitenkin johtaa moniin haasteisiin ja pettymyksiin.

Reaktiivinen ote: yleiset virheet ja haasteet

Reaktiivisessa lähestymistavassa yritysomistajat usein odottelevat potentiaalisten ostajien yhteydenottoja. Tällöin saattaa päätyä tilanteeseen, jossa:

  • Yhtiö ei ole optimaalisessa myyntikunnossa.
  • Arvonmuodostuksen vaikuttavat tekijät eivät ole toivotulla tasolla, eikä arvoa osata perustella, jolloin vastapuoli ei myöskään ole valmis maksamaan yrityksestä korkeaa hintaa.
  • Ajoitus perustuu ostajan aikatauluun, ei omaan.
  • Ei synny kilpailutilannetta useamman kiinnostuneen ostajan kesken, jolloin yrityksen hinta ei pääse kohoamaan korkeimmalle mahdolliselle tasolle.
  • Joutuu hyväksymään ostajan ehdot, mikä voi johtaa pahimmillaan pakkomyyntiin.

Älä haksahda yrittäjän perisyntiin, ja oleta, että vastapuoli näkee yrityksesi yhtä positiivisessa valossa kuin sinä, joka tunnet henkilökohtaisesti yrityksen liiketoiminnan sekä prosessit. Olet myös ehkä kehittänyt yhtiötä kohtaan tunnearvoa, joka ei välity vastapuolelle. 

 

Aktiivinen lähestymistapa: valmistaudu ja hallitse prosessia

Aktiivinen lähestymistapa korjaa valmistautumisen puutteesta johtuvat virheet, joita esiintyy reaktiivisessa lähestymistavassa. Aktiivisessa exit-strategiassa yrityksen omistaja kasvattaa yrityksen arvon haluamakseen ja valmistautuu huolellisesti  yritysjärjestelyihin säilyttäen kontrollin koko prosessin ajan. Aktiivinen lähestymistapa sisältää:

  • Yhtiön arvon aktiivisen kasvattamisen.
  • Yhtiön myyntivalmiuden parantamisen.
  • Arvon perustelun ja realisoinnin ammattimaisen exit-strategian kautta.

Nämä yllä mainitut seikat varmistavat vahvemman neuvotteluaseman ja paremmat ehdot yritysjärjestelyissä. 

Proaktiivisen strategian hyödyt

Aktiivisella ja ammattimaisella lähestymistavalla voit saavuttaa seuraavia etuja:

  • Korkeampi yhtiön arvo.
  • Riskien minimointi.
  • Parempi neuvotteluasema ja useampia vaihtoehtoja järjestelyille.
  • Kontrolli ajoituksesta ja prosessista.
  • Sopivin jatkaja yhtiöllesi, turvaten sen jatkuvuuden.

Vaikka et päätyisikään myymään yritystäsi kuin vasta vuosikymmenien päästä, niin aktiivinen yrityksen arvon kasvattaminen ja exit-strategian muotoilu kannattavat: pahimmassa tapauksessa käteesi jää arvokas yritys, joka voi toimia vaikka osinkokoneena.

 

Yhteenveto

Jokainen yrityksen omistaja kohtaa yritysjärjestelyt 1-2 kertaa elämänsä aikana, mutta harva useammin. Siksi on elintärkeää lähestyä tätä tärkeää hetkeä strategisesti ja ammattimaisesti. Aktiivisella otteella voit varmistaa, että yrityksesi arvo maksimoidaan ja olla valmiina ulkopuolisten arvioitsijoiden perusteelliseen tarkasteluun. Loppujen lopuksi, yrityksesi myynti on yksi urasi merkittävimmistä tapahtumista – se ansaitsee huolellisen ja kunnianhimoisen strategian.

Jos haluat ammattimaista tukea yrityksen arvon kasvattamiseen, exit-strategian tekemiseen tai yritysjärjestelyihin valmistautumiseen, ota yhteyttä Aamu Partnersiin alla olevalla lomakkeella.

Mannerheimintie 15
00260 Helsinki
Y-tunnus 2864997-9