Blogi

Julkaistu

Miksi minä olen täällä – Sanna Walle

Vietettyäni useita vuosia konserniyhtiöissä rakastuin yrittäjänä olemisen vapauteen. Yksi parhaista asioista, joita pääsin tekemään tuon vapauden myötä, oli Aamu Partnersin perustaminen yhdessä muun johtoryhmämme kanssa.

Wanted: ura kilpailuhenkisille ja kunnianhimoisille ihmisille

Koulussa olin tyypillinen kympin oppilas. Jos minun pitäisi kuvailla nuorta itseäni kahdella sanalla, valitsisin sanat kilpailuhenkinen ja kunnianhimoinen. Tiesin, että pääsisin sinne, minne vain haluaisin. Valitsin siis kauppakorkeakoulun. Kun valmistuin vuonna 1997, tuntui luonnolliselta etsiä ura, joka oli yhtä kilpailuhenkinen ja kunnianhimoinen kuin minäkin.

Sukelsin siis pää edellä konserniyhtiöihin. Ensimmäinen niistä oli Unilever. Aloitin markkinointiharjoittelijana, ja sen jälkeen johdin Piltti-lastenruokia. Kuvittele minut: jonkin verran yli 20-vuotias sinkku, jolla ei ollut mitään kokemusta lapsista, kirjoittamassa pääkirjoituksia pikkulasten ravitsemuksesta! Se aika opetti minulle paljon. Olin aina ollut kiinnostunut markkinoinnista, ja Unilever auttoi minua saamaan perusasiat haltuun.

Unileverin jälkeen tulivat FazerTelia-Sonera ja Honkarakenne, konserniyhtiö toisensa jälkeen. Niissä työskentelin useita vuosia markkinoinnin, brändinhallinnan ja strategian parissa. Sitten vuonna 2013 kohtasin käännekohdan: oli aika lähteä Hongalta, ja kysyin itseltäni, ”mitä seuraavaksi?”

Entä jos perustaisin oman yrityksen?

Tämä on tarinani käännekohta, joka lopulta toi minut Aamulle: päädyin yrittäjyyteen. Perheessäni ei ollut yrittäjiä. Ajatus oli aina tuntunut vieraalta ja pelottavalta. Kun ystäväni ensimmäisen kerran kehotti minua perustamaan oman yritykseni, nauroin. Kun se tapahtui toisen kerran, en enää nauranut. Ajatus oli alkanut muhia.

Sitten koitti se päivä, kun päätin yrittää. Muistan edelleen oikein hyvin, kun istuin sohvalla ja kerroin aviomiehelleni, että aion perustaa oman yritykseni. Muistan, että melkein näin hikikarpaloita muodostuvan hänen otsalleen!

Liiketoiminnan mentorista johtokunnan jäseneksi

Nyt olen ollut yrittäjä jo seitsemän vuoden ajan. Minua ei saisi enää takaisin konserniyhtiöön kirveelläkään! Olen rakastunut siihen vapauteen, jota minulla on. Konserniyhtiössä olin aina sidottu omaan rooliini. Nyt pääsen tekemään kaikkea ja mitä tahansa, olipa se sitten liiketoiminnan mentorina toimiminen Ugandassa tai työskenteleminen väliaikaisena johtajana täällä Suomessa. Olen myös nauttinut johtoryhmän jäsenenä olemisesta, sillä se tyydyttää tietynlaisen uteliaisuuden. Pääsen hyppäämään suoraan erilaisiin yrityksiin ja auttamaan niiden ylätason strategiassa, mikä on todella mielenkiintoista.

Sitten perustimme Aamu Partnersin. Se tapahtui silmänräpäyksessä: yhtenä aamuna Anders soitti minulle ja ennen kuin päivä oli ohi, muistan ajatelleeni ”kai me sitten perustamme yrityksen nyt”.

Aamu on aina ollut yksi mielenkiintoisimmista asioista aikanani yrittäjänä. Meillä on mahtava tiimi, jonka kaikilla jäsenillä on samanlainen kilpailuhenki kuin minulla, mutta olemme kuitenkin tarpeeksi erilaisia täydentämään toisiamme tiiminä.

Tulevaisuus on sellainen, jollainen haluat sen olevan

Entä mitä seuraavaksi? Kukapa tietää – olen yhä selvittämässä, mitä minusta tulee isona! Parasta yrittäjänä olemisessa on se, ettei minun tarvitse päättää. Yksi asia, josta olen erittäin optimistinen, on Aamu: minusta meillä on kaikki eväät johonkin todella suureen.

Tärkein oppimani asia on se, että pystyn siihen. Kun on töissä konserniyhtiössä ja tottunut sen antamaan turvaan, hyppy tuntemattomaan tuntuu kauhistuttavalta. Minä olin jo luonut uran itselleni, joten minulle oli hyvä hetki hypätä. Sen jälkeen ymmärsin, että voin tehdä mitä tahansa haluankin. Perustaa useita yrityksiä? Ryhtyä joogaopettajaksi? Miksipä ei – kun tämä omituinen aika on ohi, tietysti. Tärkeintä on, että minä itse voin valita.

Mannerheimintie 15
00260 Helsinki
Y-tunnus 2864997-9