Exit-vaihtoehdot pk-yrittäjälle: tiedolla johtaminen ja ennakointi keskiössä
Pk-yrittäjän liiketoiminnan kehittämisessä ja exit-vaihtoehtojen suunnittelussa tiedolla johtaminen ja ennakointi ovat avainasemassa. Seuraavassa käsitellään erilaisia exit-vaihtoehtoja ja niiden keskeisiä huomioitavia seikkoja.
Myydään ulkopuoliselle jatkajalle
Yrityksen tai yksityishenkilön omistama yritys voi olla monella tavalla muunneltavissa. Tärkeintä on määritellä, mitä myydään ja kenelle:
- Passiivinen vs. aktiivinen rooli ostajalle: Jos ostaja on passiivinen, yrityksen toiminnan jatkuvuuden varmistaminen on kriittistä. Aktiivinen ostaja taas voi tuoda uutta osaamista ja kehitysideoita.
- Kokonaan vs. osittain: Osittainen myynti mahdollistaa yrittäjälle edelleen osallistumisen yrityksen toimintaan ja hyötymisen sen tulevasta menestyksestä.
- Kotimainen vs. ulkomainen: Ulkomaisen ostajan kanssa on huomioitava kulttuurierot ja mahdolliset regulaatiohaasteet.
- Alalla toimiva vs. alan ulkopuolelta tuleva: Alan ulkopuolelta tuleva ostaja saattaa tarvita enemmän tukea ja koulutusta toimialaan liittyen.
- Yrityskauppa vs. liiketoimintakauppa: Liiketoimintakaupassa myydään vain liiketoiminta eikä yritystä kokonaisuudessaan, mikä voi olla verotuksellisesti ja juridisesti kevyempi vaihtoehto.
- Ennestään tuttu vs. tuntematon: Tuntemattomalle myynti vaatii huolellista due diligence -prosessia, kun taas tuttu ostaja saattaa tuntea jo yrityksen arvon ja potentiaalin.
Myydään pääomasijoittajalle
Pääomasijoittajien kanssa toimittaessa tärkeintä on sopia myynnin aikataulusta ja laajuudesta:
- Vaiheittain tai kerralla: Vaiheittainen myynti antaa yrittäjälle mahdollisuuden vähentää riskiä ja osallistua yrityksen kasvun seuraaviin vaiheisiin.
- Vain osittain tai kokonaan: Osittainen myynti voi houkutella sijoittajia, jotka etsivät vähemmistöosuutta ja mahdollisuutta vaikuttaa yrityksen kehitykseen. Jos alkuperäinen omistaja jää omistamaan yrityksen yhdessä pääomasijoittajan kanssa, on tärkeää ymmärtää millainen on pääomasijoittajan suunnittelema exit-strategia, ja millaisia vaikutuksia sillä on yrityksen toimintaan. Yhteisomistuksessa omistajien strategioiden tulee olla enemmän tai vähemmän linjassa.
- Vähemmistöosakkaiden asema: Pääomasijoittajalla voi olla erityisiä vaatimuksia vähemmistöosakkaiden oikeuksiin liittyen. Tämä saattaa edellyttää neuvottelua ja sopimusten uudelleenjärjestelyä, jotta sijoittaja saa haluamansa päätäntävallan.
- Yrityksen avainhenkilöiden sitouttaminen: Usein pääomasijoittajat haluavat sitouttaa yrityksen avainhenkilöt, vähintään siksi aikaa, että varmistetaan uuden yrityksen operatiivisen toiminnan jatkuvuus uuden omistajan hallussa. Tämä voi koskea myös yrityksen operatiivisessa toiminnassa olleita omistajia.
- Pääomasijoittajien tekemä arvonmääritys: Pääomasijoittajat ostavat yrityksiä usein tavoitteenaan tuottoisa exit, kuten pörssilistautuminen tai yrityksen myynti uusille omistajille. Tämä vaikuttaa myös heidän tekemään arvonmääritykseen – he eivät välttämättä ole valmiita maksamaan korkeinta hintaa, koska heidän tavoitteensa on maksimoida oma tuottonsa yrityskaupasta.
- Pääomasijoittajien tekemät muutokset yrityksen toimintaan: Useissa tapauksissa pääomasijoittajien tehtävä on joko skaalata yrityksen toiminta, tai virtaviivaistaa sitä. Tämä tarkoittaa sellaisia muutoksia yrityksen toiminnassa, joita alkuperäinen omistaja ei välttämättä olisi tehnyt, kuten brändimuutoksia tai irtisanomisia. Mahdollisuus tällaisille muutoksille on tärkeä tiedostaa, varsinkin jos tunneside yritykseen, sen toimintaan ja henkilöstöön on erityisen vahva.
- Viestinnän merkitys: Viestinnän merkitys henkilöstölle ja muille sidosryhmille korostuu, kun myydään pääomasijoittajalle. Pääomasijoittajilla on usein vahva fokus yrityksen kasvattamisessa ja arvon nostamisessa lyhyellä aikavälillä, minkä takia useat tahot voivat pelätä tulevia muutoksia. Avoin ja selkeä viestintä vähentää turhia pelkoja.
Sukupolvenvaihdos
Sukupolvenvaihdoksessa korostuu perheen sisäinen viestintä ja jatkajan valmiudet:
- Vaiheittain tai kerralla: Vaiheittainen siirto helpottaa uuden sukupolven sopeutumista ja mahdollistaa asteittaisen vastuun kasvattamisen. Tämä lähestymistapa voi vähentää stressiä, antaa jatkajalle aikaa omaksua yrityksen toiminnan kokonaisuus ja helpottaa entisten päättäjien siirtymistä pois.
- Vain osittain tai kokonaan: Osittainen omistuksen siirto voi olla varovainen aloitus, joka auttaa vähentämään perheen sisäisiä jännitteitä ja konflikteja. Täydellinen siirto yhdellä kertaa on myös vaihtoehto, mutta se vaatii tarkkaa suunnittelua ja perheen yhteisymmärrystä.
- Varallisuuden siirtäminen sukulaisille: On hyvä huomata, että varallisuutta voi siirtää seuraavalle sukupolvelle monella tapaa, ja yrityksen omistajanvaihdos voi olla myös vain osa tätä kokonaisuutta.
- Perintö- ja testamenttisuunnittelu: Perintö- ja testamenttisuunnittelu voivat olla tärkeässä osassa sukupolvenvaihdosta. Testamentin ja perintösuunnittelun kautta voidaan varmistaa, että omaisuus jaetaan toivotulla tavalla ja mahdolliset perintöverot minimoidaan kaikissa tilanteissa.
- Sukupolvenvaihdoksen verovaikutukset: Kun yritys myydään tutuille sukulaisille, on mahdollista miettiä omistajanvaihdokseen liittyvä juridiikka sekä transaktiot laajemmin. Esimerkiksi lahja- ja perintöverotus voivat olla tässä tapauksessa relevantteja keinoja minimoida verovaikutuksia, varsinkin pitkällä aikaperiodilla. Verottajalla on myös erikseen sukupolvenvaihdoksia varten huojennus lahjaverosta.
- Holding-yhtiön perustaminen: Yrityksen omistuksen siirtäminen holding-yhtiölle ennen sukupolvenvaihdosta voi mahdollistaa paremman verosuunnittelun. Holding-yhtiön kautta voidaan myös mahdollisesti hallita osakkeiden omistusta ja siirtoa (vero)tehokkaammin.
- Sukulaisten välinen henkilökemia: Yrityksen toiminnan jatkuvuuden kannalta on tärkeää minimoida henkilöiden väliset ristiriitatilanteet. Pahimmillaan omistajien väliset riidat voivat kaataa yrityksen. Riitojen minimoiminen onnistuu parhaiten kohtelemalla kaikkia tasapuolisesti ja mahdollistamalla avoimen keskustelun henkilöiden välillä. Keskustelun fasilitointiin ja henkilöiden väliseen viestintään kannattaa joskus hyödyntää myös ulkopuolisia konsultteja (vaikka aihe voisikin tuntua todella intiimiltä)
- Selkeät roolit ja vastuunsiirto: Myös sukulaisten kesken on todella tärkeää käydä läpi omistajanvaihdokseen liittyvät yksityiskohdat tarkasti, kuten roolit ja vastuunsiirto, samaan tapaan kuin ulkopuolisen ostajan kanssa. Valitettavan usein kuulee tilanteista, joissa esimerkiksi väistyvä yrittäjä jää pois operatiivisesta toiminnasta, mutta pysyy hallituksessa ja jarruttaa operatiivisen toiminnasta.
Myydään nykyomistajille
Nykyomistajille myydessä tärkeää on sopia omistusosuuksien ja vastuiden jakamisesta:
- Vaiheittain tai kerralla: Vaiheittainen myynti antaa nykyisille omistajille mahdollisuuden sopeutua uusiin rooleihin ja vastuualueisiin ajan kanssa.
- Vain osittain tai kokonaan: Osittainen myynti voi säilyttää nykyisen omistajarakenteen ja helpottaa siirtymävaihetta.
- Osakassopimus: Osakassopimus on keskeinen tekijä kaikissa yrityskaupoissa, erityisesti nykyomistajien kesken. Monissa osakassopimuksissa voi olla esimerkiksi etuosto-oikeus, joka antaa nykyisille omistajille etuoikeuden ostaa osakkeet, jos joku haluaa luopua niistä. Osakassopimus voi myös määrittää yrityksen valuaation tässä tapauksessa.
- Kuka ostaa osakkeet: nykyisten omistajien välistä omistussuhdetta on mahdollista muuttaa myös siten, että yritys ostaa lähtevien omistajien osakkeet. Yrityksen ostamat osakkeet voidaan joko mitätöidä, säilyttää tai jakaa myöhemmin uusille tai vanhoille osakkaille. Tämä voi tulla kysymykseen esimerkiksi silloin, kun muilla osakkailla ei ole henkilökohtaisia varoja lähtevien osakkaiden osakkeiden ostamiseksi.
Myydään henkilöstölle
Henkilöstölle yrityksen myyminen on strateginen vaihtoehto, joka voi tuoda monia etuja niin myyjälle kuin ostajillekin. On kuitenkin tärkeää huomioida useita tekijöitä, jotta prosessi sujuu mahdollisimman hyvin ja johtaa toivottuun lopputulokseen. Tässä muutamia keskeisiä kohtia:
- Vaiheittain tai kerralla: Vaiheittainen myynti voi tarjota henkilöstölle aikaa järjestää rahoitusta ja valmistautua omistajan rooliin.
- Vain osittain tai kokonaan: Osittainen myynti motivoi henkilöstöä, säilyttäen samalla yrittäjän osittaisen omistuksen. Tämä voi olla myös rahoituksellisesti realistisempia vaihtoehtoa.
- Rahoituksen järjestely: Henkilöstön rahoitusmahdollisuudet voivat olla rajoitetut, joten on tärkeää miettiä, miten he voisivat järjestää tarvittavat varat. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi lainarahoituksen fasilitointia yrityksen varoilla tai muilla vakuuksilla. Vaihtoehtoisesti omistusta voidaan siirtää vähitellen henkilöstölle esimerkiksi palkitsemismekanismien kautta.
- Realistiset odotukset: On hyvä varmistaa, että henkilöstöllä on realistiset odotukset yrityksen vastuista ja tuotto-odotuksista. On myös hyvä varmistaa, että henkilöstö hahmottaa, mistä kaikesta operatiivisessa toiminnassa mukana olleet omistajat ovat vastanneet ja miten vastuu sekä tehtävät tulevat jatkossa jakautumaan.
- Uusien omistajien ja muun henkilöstön suhde: Tämä ei ole sinänsä väistyvän omistajan haaste, mutta on hyvä huomata, että jos vain osa henkilöstöstä siirtyy omistajiksi, voi syntyä ristiriitatilanteita muun henkilöstön kanssa.
Operatiivinen Exit – Jäädään vain omistajaksi
Tässä exit-mallissa yrittäjä luopuu operatiivisesta roolistaan mutta säilyttää omistajuuden. Tällöin on tärkeää huomioida erityisesti seuraavat seikat:
- Vaiheittain tai kerralla: Työmäärän asteittainen vähentäminen mahdollistaa sujuvan tietotaidon siirtämisen ja tukee operatiivisista tehtävistä irtautumista. Toisaalta, kertairtautuminen voi selkeyttää tilannetta ja nopeuttaa muutoksen läpivientiä.
- Taloudellisen aseman tarkistaminen: Omistajan tulisi varmistaa, että hänen taloudellinen asemansa on turvattu, kun operatiivinen rooli päättyy. Tämä voi sisältää sijoitusten, osinkojen ja muiden tulonlähteiden tarkastelun. Taloudellisen suunnitelman laatiminen auttaa varmistamaan, että omistaja voi nauttia vakaasta tulotasosta myös operatiivisen toiminnan ulkopuolella.
- Jääminen hallitukseen tai pelkäksi omistajaksi: Hallituksessa jatkaminen tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa strategisiin päätöksiin.
- Omistajan roolin uudelleenmäärittely: Kun omistaja vetäytyy operatiivisesta toiminnasta, on tärkeää määritellä hänen uusi roolinsa yrityksessä. Tämä voi sisältää strategisen neuvonantajan roolin, jossa omistaja keskittyy pitkän aikavälin tavoitteisiin ja yrityksen suuntaan. Roolin selkeä määrittely auttaa välttämään epäselvyyksiä ja varmistaa, että kaikki osapuolet tietävät odotuksensa.
- Seuraajan kouluttaminen ja perehdyttäminen: Kun omistajayrittäjä vetäytyy operatiivisesta toiminnasta, on olennaista löytää uusi vetäjä, yleensä toimitusjohtaja. Uusi vetäjä voi nousta olemassa olevasta henkilöstöstä tai tulla ulkopuolelta palkattuna toimitusjohtajana. Erityiset rekrytointipalvelut voivat auttaa pätevän henkilön löytämisessä. Seuraajan pätevyys on keskeistä, mutta operatiivisessa exitissä myös henkilökemia ja yhteistyö omistajan kanssa ovat erityisessä roolissa.
- Irti päästäminen: Operatiivisesta toiminnasta vetäytyminen voi olla haastavaa, erityisesti päätöksenteosta luopuminen. On kuitenkin tärkeää välttää tilannetta, jossa yrittäjä osallistuu päätöksentekoon satunnaisesti “silloin tällöin ja aidan takaa,” sillä tämä voi haitata yrityksen sisäisiä prosesseja ja ihmissuhteita.
- Sisäisten prosessien toimivuus ja dokumentointi: Yrityksessä voi olla paljon hiljaista tietoa ja dokumentoimattomia työtapoja, joiden siirtäminen on tärkeää toiminnan jatkuvuuden kannalta. Operatiivisessa exitissä tietotaidon siirto on avainasemassa, ja dokumentointi sekä toimivat sisäiset viestintäkanavat ovat tässä prosessissa ratkaisevassa roolissa.
- Yrityksen kulttuurin ylläpitäminen: Vaikka omistaja ei enää ole operatiivisesti mukana, hänen vaikutuksensa yrityskulttuuriin voi olla merkittävä. On tärkeää varmistaa, että yrityksen arvot ja kulttuuri säilyvät, vaikka johtaminen siirtyisi uusille henkilöille. Tämä voi vaatia johdonmukaista viestintää ja mahdollisesti koulutusta, jotta yrityksen kulttuuri pysyy yhtenäisenä ja vahvana.
- Yrityksen Arvon Kasvattaminen: Omistajan roolin muuttuessa on hyvä tarkastella, miten hänen osallistumisensa strategisella tasolla voi edelleen edistää yrityksen arvon kasvua. Tämä voi sisältää uusien markkinamahdollisuuksien tutkimista, innovaatioiden tukemista tai yhteistyön lisäämistä yrityksen ulkopuolisten sidosryhmien kanssa. Näin omistaja voi jatkaa arvon tuottamista yritykselle, vaikka operatiivinen rooli jääkin taakse. Myös omistajan esiintyminen yrityksen keulakuvana voi tukea yrityksen arvon kasvattamista.
- Mahdollisten konfliktien ennakoiminen: Omistajan vetäytyminen operatiivisesta roolista voi aiheuttaa jännitteitä tai konflikteja yrityksen sisällä, erityisesti jos uudet johtajat kokevat olevansa jatkuvasti tarkkailun alla. On suositeltavaa ennakoida tällaisia tilanteita ja luoda mekanismeja niiden ratkaisemiseksi, kuten säännölliset palautekeskustelut ja selkeät kommunikointikanavat.
Divestointi
Yrityksen tai konsernin osan myynti voi olla tehokas tapa optimoida toimintaa ja keskittyä olennaiseen. Seuraavassa on muutamia tärkeitä seikkoja, joita kannattaa ottaa huomioon:
- Valittu osa yhtiöstä: Divestointi voi vapauttaa pääomaa ja resursseja, jotka voidaan uudelleenohjata yrityksen kannattavampiin osiin. Tämän osan valinta on strateginen päätös, jonka tulee perustua liiketoiminnan kokonaisuuteen ja tulevaisuuden näkymiin.
- Tavoitteiden määrittely: Määritä selkeästi, miksi divestointi tehdään. Onko tavoitteena keskittyä ydinliiketoimintaan, vähentää velkaantuneisuutta, parantaa kannattavuutta tai luoda kassavirtaa? Tavoitteiden selkeys auttaa suuntaamaan koko prosessia.
- Yhteistoiminta divestoinnin jälkeen? Usein divestoitava liiketoiminta on ollut sidoksissa yhtiön muuhun toimintaan. On voitu käyttää osin samoja tuotantolaitteita, tiloja tai materiaaleja. Tämä ei välttämättä ole mahdollista yrityskauppojen jälkeen. Jos halutaan synergiaetuja divestoitavan ja alkuperäisen yrityksen välille, niin tarvittavat prosessit on syytä suunnitella tarkasti ja ne on tärkeä sisällyttää myös jollain tasolla juridisiin sopimuksiin.
Jakautuminen / spinoff
Jakautumisessa luodaan erillisiä yhtiöitä eri liiketoiminnoille, muttei myydä näitä yhtiöitä eteenpäin. Seuraavassa on muutamia tärkeitä seikkoja, joita kannattaa ottaa huomioon:
- Ydinliiketoiminnan turvaaminen: Uudet liiketoiminnot tai vanhemmat epävakaat liiketoiminnot voivat olla riskejä koko yrityksen jatkuvuuden kannalta. Varsinkin, jos ne sitovat paljon pääomaa tai omaavat muita selkeitä operatiivisia riskejä. Erottelemalla riskitoiminnot omiksi yrityksikseen voidaan turvata ydinliiketoiminta, jos spinoff-yritys menee konkurssiin.
- Kiinteistöjen tai liiketoimintojen eriyttäminen: Tämä voi selkeyttää liiketoimintamallia ja parantaa eri osien tehokkuutta ja arvonmuodostusta. Varsinkin kiinteistöt sitovat usein paljon pääomaa ja sisältävät muitakin riskejä. Siksi kiinteistöjen omistus on usein eriytetty muusta liiketoiminnasta.
- Juridiset sopimukset: kaikki jakautumiseen liittyvät seikat tulee ottaa huomioon myös juridisissa sopimuksissa. Jakautumisella voidaan hallita sopimuksiin liittyvää riskiä, mutta myös saman omistajan yhtiöiden väliset sopimukset on hyvä suunnitella ja miettiä tarkasti. Yleisellä lainsäädännöllä voi olla merkitystä yritysten väliseen toimintaan, ja varsinkin tulevissa omistusjärjestelytilanteissa sekä toimiessa muiden sidosryhmien kanssa, on juridinen kliiniys tärkeää.
- Kirjanpito: Yrityksen jakautuminen asettaa erilaisia vaatimuksia ja mahdollisuuksia kirjanpidolle. Saavuttaaksesi oikeasuhtaiset veroseuraamukset, tuleekin kirjanpito tehdä oikein ja oikeaoppisesti.
- Konsernirakenne: Konsernirakenne mahdollistaa sen, että jakautumisen jälkeen eri liiketoiminta-alueet tai tytäryhtiöt voivat toimia itsenäisinä yksikköinä, mutta ne ovat silti osa samaa konsernia. Tämä selkeyttää omistusta ja hallinnointia, sillä konsernin emoyhtiö voi säilyttää strategisen ohjauksen ja valvonnan.
Fuusio
Fuusio voi vahvistaa yrityksen markkina-asemaa, tuoda uusia resursseja ja muita synergiaetuja:
- Enemmistö / vähemmistö / 50-50 fuusio: Fuusion muoto vaikuttaa siihen, kuinka paljon valtaa ja vaikutusvaltaa säilyy alkuperäisellä yrityksellä.
- Strategiset tavoitteet: Ennen fuusiota on tärkeä määrittää strategiset tavoitteet, joihin fuusiolla pyritään. Selkeät tavoitteet helpottavat fuusio- ja integroitumisprosesseja (ja määrittävät yritysten arvoa).
- Henkilöstön, järjestelmien ja työtapojen integroiminen: fuusion myötä muodostetaan kahdesta yrityksestä uusi yhtenäinen kokonaisuus. Tämä vaatii henkilöstön, järjestelmien ja työtapojen integroimisen, mihin on hyvä varata aikaa ja muita resursseja sekä hyödyntää ulkopuolista apua.
- Reilu ja tasapuolinen kohtelu: Reilu ja tasapuolinen kohtelu kaikille osapuolille on ratkaisevan tärkeää, sillä fuusiossa yhteen sulautuvien yritysten on jatkossa toimittava saumattomasti yhdessä. On tärkeää varmistaa, että jokainen osapuoli tuntee tulleensa kohdelluksi oikeudenmukaisesti sekä fuusion aikana että sen jälkeen.
- Muutoksenhallintasuunnitelma: Muutoksenhallinnan suunnittelu on keskeistä fuusion onnistumisessa. Tunnistamalla mahdolliset riskitekijät ja haasteet sekä reagoimalla niihin ennakoivasti voidaan varmistaa, että fuusio toteutuu sujuvasti ja liiketoiminta jatkuu ilman merkittäviä häiriöitä.
- Viestintästrategia: Tehokas ja avoin viestintä on kriittinen osa onnistunutta fuusiota. Viestintästrategian avulla voidaan varmistaa, että kaikki sidosryhmät—kuten henkilöstö, asiakkaat, kumppanit ja sijoittajat—saavat tarvittavat tiedot oikea-aikaisesti. Selkeä viestintä auttaa vähentämään epävarmuutta ja luomaan luottamusta fuusioprosessin aikana.
- Kulttuurien yhteensovittaminen: Fuusiossa kohtaavat usein eri yrityskulttuurit, ja niiden onnistunut yhteensovittaminen on tärkeää. Yrityskulttuurien yhteensovittaminen voi vaikuttaa merkittävästi fuusion onnistumiseen, sillä kulttuurierot voivat aiheuttaa kitkaa ja heikentää yhteistyötä, jos niitä ei käsitellä huolellisesti.
- Oikeudelliset ja sääntelyyn liittyvät asiat: Fuusiot vaativat usein monimutkaisia oikeudellisia ja sääntelyyn liittyviä järjestelyitä, kuten kilpailuoikeudellisten kysymysten käsittelyä ja sopimusten uudelleenneuvottelua. On tärkeää varmistaa, että kaikki juridiset vaatimukset täytetään, jotta fuusio voidaan toteuttaa laillisesti ja sujuvasti.
- Asiakkuuksien hallinta: Fuusio voi aiheuttaa muutoksia asiakassuhteissa, joten on tärkeää laatia strategia asiakkuuksien hallintaan fuusion jälkeen. Tämä sisältää asiakkaiden tiedottamisen muutoksista, asiakassuhteiden vahvistamisen ja asiakaskokemuksen turvaamisen, jotta siirtymävaihe sujuu mahdollisimman sujuvasti.
- Integroitumisen jälkeinen seuranta: Fuusio ei pääty integraatioprosessiin, vaan sen onnistuminen vaatii jatkuvaa seurantaa. Integroitumisen jälkeinen seuranta auttaa arvioimaan, onko fuusio saavuttanut asetetut tavoitteet, ja tarvittaessa mahdollistaa nopean reagoinnin mahdollisiin ongelmiin tai poikkeamiin suunnitelmasta.
Jokainen exit-vaihtoehto vaatii huolellista suunnittelua ja ennakointia, jotta siirtymä sujuu mahdollisimman saumattomasti ja yrityksen arvo maksimoidaan. Tiedolla johtaminen on keskeisessä roolissa tässä prosessissa, mahdollistaen perustellut päätökset ja strategisen ennakoinnin.
Jos haluat ammattimaista tukea exit-strategian tekemiseen tai yritysjärjestelyihin valmistautumiseen, ota yhteyttä Aamu Partnersiin täyttämällä alla oleva lomake.