Blogi

Julkaistu

8 syytä, minkä takia pk-yrityksesi strategia epäonnistuu tänä syksynä

Syksy on saapunut. Kesälomat ovat jääneet taakse ja on aika katsoa tulevaan. Mitä yrityksesi lähtee tavoittelemaan ensi vuonna? Myös tänä syksynä laaditaan monta yritysstrategiaa, jotka tulevat epäonnistumaan.

Olemme tiiviisti mukana pk-yritysten strategian laatimisessa ja toimeenpanossa. Jos meiltä kysytään, nämä ovat yleisimpiä kompastuskiviä matkan varrella:

1. Yritykselläsi ei ole strategiaa

Ensimmäinen moka: yritykselläsi ei ole strategiaa. Tämä voi olla tietoinen valinta. Moni pk-yritys näkee strategian vaikeasti ymmärrettävänä asiana, kun todellisuudessa strategia on vain fiksuja valintoja siitä, mitä tehdään ja mitä ei. Joskus yrityksellä on taas omasta mielestään strategia, vaikka sellaista ei ole. Tyytyväiset asiakkaat, kannattava kasvu, alan johtava toimija… jos strategiasi kuulostaa siltä, että se voisi sopia kenelle tahansa, se ei ole strategia. Siitä on jäänyt puuttumaan olennainen osa: valinnat.

2. Teet samaa kuin aina aikaisemminkin

Älä mene siitä, mistä aita on matalin ja liimaa viime vuoden tavoitteiden päälle tämän vuoden suunnitelmaa. Nopeasti käsissäsi on tilkkutäkki, johon kasautuu jatkuvasti uusia asioita, vaikka vanhatkin ovat toteuttamatta.

Strategian laatimisessa keskity siihen, mikä toimii ja mihin haluttaisiin keskittyä. Ole kriittinen kaikesta muusta. Kysy kysymyksiä, kuten “miksi tällaista palvelua myydään, vaikka se ei ole kannattava?” Älä tee asioita vain siksi, koska niin on aina tehty.

3. Et priorisoi asioita

Strategia on sen päättämistä, mille sanotaan ei. Varsinkin kasvuyrityksissä ideoita monesti tulvii sisään ovista ja ikkunoista. Sen sijaan, että kaikkiin tartuttaisiin, usein on järkevämpää kysyä: mitä vähennetään? Harva yritys kärsii yliresursseista. Jokaisen uuden idean toteutus vie jotain pois muualta. Keskity siis olennaiseen, äläkä yritä tehdä kaikkea yhtä aikaa.

4. Laiminlyöt viestinnän

Viestinnällä on suuri rooli strategian toteuttamisessa. Strategia saattaa olla selkeä toimitusjohtajalle, johtoryhmälle ja hallitukselle, mutta sen kommunikoiminen työntekijöille ja asiakkaille ontuu. Tällöin työntekijä ei osaa työskennellä kohti yhteistä tavoitetta ja asiakas ei ymmärrä, mitä uniikkia yrityksesi hänelle tarjoaa. Erityisesti työntekijöiden perehdyttäminen siihen, mitä tehdään ja miksi on tärkeää, jotta kaikki saadaan puhaltamaan yhteen hiileen.

5. Et mieti rooleja ja vastuunjakoa uudelleen

Joskus yrityksen uusi strategia vaatii sen, että roolit ja vastuunjako on rakennettava uudelleen. Suunnittele organisaatiorakenne niin, että se tukee yrityksen strategiaa ja keskity viestimään työntekijöillesi tapahtuneista muutoksista selkeästi.

Vältä myös sitä tilannetta, että haalit kaiken omalle pöydällesi ja mikään ei tule valmiiksi. Ota suurennuslasin alle jokainen uudelleen jaettava työtehtävä. Kysy kolme kysymystä: 1) kuuluuko tehtävä toimarille, 2) kuuluuko tehtävä ylipäätään ihmiselle, ja 3) onko tehtävä pakko tehdä sisäisesti? Älä pelkää ulkoistamista ja pidä mielessä vaihtoehtoiskustannukset: kallista asiantuntijaa ei kannata nakittaa kopioimaan lukuja Exceliin.

6. Et aseta konkreettisia mittareita

Ilman mittareita et pysty seuraamaan, eteneekö yrityksesi oikeaan suuntaan. Älä kuitenkaan mittaa kaikkea mitä pystyt, vaan tee mittareista selkeitä ja konkreettisia.

Nyrkkisääntönä mittarin pitäisi keskittyä syyhyn, eikä seuraukseen. Otetaan esimerkkinä laihduttajat: vaa’an lukema on seuraus, jonka syitä ovat liikkuminen ja ruokavalio. Laihduttaja ei voi johtaa vaa’an lukua vaan sitä, mitä pistää suuhunsa. Samalla tavoin et voi johtaa liikevaihtoa. Voit johtaa siihen vaikuttavia asioita, kuten asiakastapaamisten järjestämistä. Mittarien tulisi keskittyä näihin seurauksen takana oleviin syihin, jotta ne kertovat konkreettisesti työntekijöille, mitä heiltä odotetaan.

7. Et reagoi mihinkään…

Edes kaikista parhaimmalla strategialla ei ole 100% takuuta toimivuudesta. Elämä heittää kapuloita rattaisiin: ehkä markkinoille tulee uusi kilpailija tai pandemia iskee. Jääräpäinen yritys hakkaa strategian kiveen eikä reagoi ympäröivään maailmaan. Tällöin mahdollisuuksia jää välistä ja pahimmassa tapauksessa yritys keskittyy tavoittelemaan jotain, mikä ei ole enää järkevää.

8. …tai reagoit kaikkeen

Toinen ääripää toimimattomuudelle on se, että yritys syöksyy seuraamaan jokaista Otavan tähteä. Suunnanvaihdos vie aikaa ja uudelleenohjaukset turhauttavat työntekijöitä, joten ruoria ei kannata kääntää jatkuvasti.

Toisaalta on yrityksiä, joissa tulipaloja joudutaan sammuttamaan koko ajan. Jos kohtaat samat ongelmat tasaisin väliajoin, älä keskity pelkästään seurauksien ratkomiseen. Selvitä juurisyyt ja kitke ongelmat heti alkutekijöissään.

Mannerheimintie 15
00260 Helsinki
Y-tunnus 2864997-9