Blogi

Julkaistu

Mitä hyötyä Clarity-palvelusta on pk-yrityksille, kun korona uhkaa?

Korona puhuttaa nykyään kaikkia – mukaan lukien meitä. Olet saattanut jo lukea ensimmäisen ja toisen koronakirjeemme sekä tietopaketin siitä, minkälaisia palveluja meiltä löytyy koronatilanteen kartoitukseen ja rahoituksen hakemiseen.

Jotta mikään kivi ei jäisi kääntämättä, käännytään vielä Clarityn puoleen. Meidän yhdistelmämme softaa ja konsultointia on nimittäin osoittautunut hyödylliseksi tueksi usean pk-yritysten kriisiarkeen. Mikä Clarityn rooli on koronan kourissa? Kannattaako palvelu napata nyt käyttöön, vaikka se ei aikaisemmin ollut pakassa mukana?

Tiivistetään homma näin: jos joskus on ollut tärkeää katsoa tulevaisuuteen ja tehdä kassavirtalaskelmia, niin se on nyt.

Kaikki syyt käyttää Claritya ovat edelleen samat: niiden tärkeys on vain entisestään korostunut uudessa, epävarmassa arjessa. Tutustutaan niihin hieman tarkemmin:

1. Clarity auttaa kohdistamaan toimenpiteet oikeisiin asioihin

Kriisissä aika on rahaa, eikä pelkkä suunnittelu riitä: on tehtävä asioita, ja äkkiä. Clarity antaa rahkeet reagoida tilanteisiin nopeasti. Palvelun tarjoama tieto auttaa myös kohdistamaan toimenpiteet oikeisiin asioihin ja välttämään sitä, että kriisin kourissa tehdään vääriä asioita rajallisilla resursseilla.

Clarity-käyttäjä Gapps on kokenut palvelun hyödyllisenä varsinkin toimenpiteiden kohdistamisen osalta: ”Se säästää meiltä huomattavasti aikaa ja antaa mahdollisuuden keskittyä tärkeisiin ja strategisiin asioihin.”

2. Visualisointi auttaa ymmärtämään, mitä mahdollisuuksia ja uhkia on

Lähtökohtaisesti Clarityn hyöty on näinkin selkeä: se kertoo, mikä yrityksen tilanne on kaikessa konkreettisuudessaan. Palvelu pureskelee toiminnan selkeään ja visuaaliseen muotoon, josta on helppo tarkistaa, mitä uhkia ja mahdollisuuksia yritykseen kohdistuu. Mikä falskaa kriisin seurauksena? Mistä kuluja voisi karsia? Meneekö jollain saralla hyvin – ja jos menee, miten sinne voisi pistää lisää panoksia.

3. Selkeästi pureskeltu tieto tukee viestintää

Clarityn kautta saatava tieto ei ainoastaan auta toimaria ymmärtämään yrityksen tilannetta paremmin: se toimii tukena myös yrityksen läpi kulkevassa viestinnässä. Tietoon pohjautuvilla argumenteilla on paljon helpompi vakuuttaa muut tarvittavista muutoksista, kuin esimerkiksi fiiliksillä tai mututuntumalla. Tarvittaessa tieto auttaa myös perustelemaan hankalat päätökset, kuten lomautukset.

Saimme terveisiä Clarity-käyttäjä Backakselta erityisesti viestintään liittyen: “Pystyn Clarityn avulla viestimään helposti mitä teemme, miten ja miksi, sekä näyttämään miten tekomme ja tavoitteemme ruokkivat toisiaan.”

4. Ihmistuki on yksinäiselle toimarille tärkeämpää kuin koskaan

Puhumme aina siitä, että Clarity on osittain softaa, osittain ihmisiä. Nyt se näistä jälkimmäinen on kenties palvelun tärkein osa. Jo normaalitilanteessa olemme säännöllisessä kontaktissa palvelua käyttävien toimareiden kanssa, ja nyt kontaktia pidetään useammin kuin koskaan aikaisemmin. Moni toimari on yksin tämän pelottavan tilanteen keskellä, ja meille on todella tärkeää, että pystymme toimimaan henkisenä tukena päivittäisessä työssä ja vaikeiden päätösten edessä.

Sannan Ruokakassi nostaa Clarityn ihmislähtöisyyden yhdeksi sen tärkeimmistä puolista: “Kuukausittaiset tapaamiset ovat auttaneet meitä näkemään mahdolliset esteet jo etukäteen. Kuukausittaiset tapaamiset ovat meille todella tärkeä osa palvelua.”

5. Datalla johtaminen vapauttaa aikaa ja välttää kaaosta

Mietitään lopuksi sitä, kuinka paljon aikaa tilannekatsaus vaatii ilman yhtä sähköistä järjestelmää. Pahimmassa tapauksessa tieto on whiteboardilla toimistolla, jolloin siihen ei luonnollisesti päästä. Kauheasti ei myöskään auta, jos laskelmat ovat pölyisen Excel-tiedoston perukoilla: miten voi tietää, pitävätkö ne yhä paikkaansa? Jos nettipankki on ainoa paikka, mistä saat reaaliaikaisen tiedon yrityksen rahatilanteesta, pulassa ollaan.

Clarity pitää tiedon yhdessä paikassa, ja sen päivittäminen on meidän harteillamme. Nykyään toimareiden aika kun on sen verran arvokasta, että sitä kannattaa säästää muuhun.

Toinen huomio datalla johtamisesta: se auttaa luomaan myös tietynlaista rauhallisuutta työpaikalle. Tällaisissa tilanteissa hysteria leviää helposti, ja kauhukuvia aletaan maalailemaan seinille. Kun tiedetään tarkalleen, missä mennään, ei kenenkään tarvitse lietsoa paniikkia turhaan.

Jos Claritya ei vielä ole, kannattaako sitä edes hankkia? Jos omasta toiminnasta löytyy vähänkin aikaa pysähtyä miettimään, sanoisimme, että sitä kannattaa harkita. Nykytilanne on taistelu aikaa vastaan, ja Clarity auttaa pureskelemaan tiedon yhteen selkeään paikkaan, jolloin päätöksiä on helpompi tehdä nopeasti.

Jos tilanne mietityttää ja pohdit Clarityn käyttöä, ota luuri rohkeasti käteen. Me olemme täällä juuri sinua varten, ja haluamme tarjota apuamme kaikille tilanteesta kärsiville yrityksille. Soittele tai pistä viestiä – Tuomas, Julia ja Tomi auttavat mielellään:

Tuomas Paananen
tuomas.paananen@aamupartners.com
+358 50 323 6363

Julia Udovenko
julia.udovenko@aamupartners.com
+358 50 471 0650

Tomi Lalu
tomi@aamupartners.com
+358 45 235 7747

Mannerheimintie 15
00260 Helsinki
Y-tunnus 2864997-9