Blogi

Julkaistu

Miksi liiketoiminnan kehitys kannattaa myös poikkeusoloissa?

Aamu Partners on mukana tämän kevään KasvuOpenin Pääkaupunkiseudun Kasvupolulla. Sparrasimme kasvua tavoittelevia yrityksiä, ja oli hurjan mielenkiintoista pureutua samanmielisten yrittäjien kehityshaasteisiin – varsinkin näinä poikkeusaikoina!

Sparrailu KasvuOpenissa auttoi meitä näkemään entistä paremmin sen, kuinka tärkeää kehitys on poikkeusaikoina. Niinpä päätimme listata muutaman syyn, jonka takia kehitykseen kannattaa panostaa nyt joka yrityksessä:

Joskus sysäys ulkopuolelta on mahdollisuus

Ei erehdytä yhdestä seikasta: korona ei ole positiivinen asia. Se on pistänyt monen yrityksen kovaan myllerrykseen – työntekijöistä ja heidän yksityiselämästä puhumattakaan.

Joillekin yrityksille korona saattaa kuitenkin olla sysäys, jota liiketoiminta tarvitsee. Pakon edessä moni löytää uusia mahdollisuuksia, vahvistaa nykyisiä toimintatapoja tai ehkä heittää koko toimintamallin päälaelleen. Lopputulos voi olla jo pitkään kaivattu kehitys, joka olisi jäänyt tekemättä ilman ulkoista pakotetta.

On myös hyvä huomioida, että jotkut eivät valitse kehitystä poikkeustiloissa. Jos oma liiketoiminta on pyyhkäisty jalkojen alta, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kehittää jotain uutta.

Asiakas on muuttunut, ja häneen on tutustuttava uudestaan

Samalla kun korona heitti yrityksesi upouuteen maailmaan, se on tehnyt saman myös kuluttajille. Kriisitilanne on muuttanut asiakkaasi käyttäytymistä, ja sinun on yrityksenä ymmärrettävä, miten. Mitä jos istut kultakaivoksen päällä, mutta et vain osaa hyödyntää sitä?

Esimerkkejä tästä löytyy erityisesti ravintolamaailmasta: kysynnän muuttuessa kehitettiin takeout-kauppakasseja, baarien drinkkimixereitä ja muita innovatiivisia keksintöjä, jotka tulevat hyödyntämään niiden keksijöitä myös tilanteen laantuessa. Siitä puheenollen:

Liiketoiminnan kehitys antaa etulyöntiaseman koronan jälkeiseen elämään

Jos keskityt nyt ainoastaan koronan vesissä räpiköimiseen, herää kysymys: mitä sitten, kun tilanne alkaa normalisoitumaan? Oletko valmistautunut koronan jälkeiseen maailmaan?

On väistämätöntä, että pölyn laantuessa nyt toimintasuunnitelmiaan laativat yritykset tulevat olemaan etulyöntiasemassa. On oletettavaa, että maailma ei palaa samaan pisteeseen, jossa se oli ennen koronaa. Kun “new normal” kytkeytyy päälle, saman kaavan mukaan toimivat yritykset saattavat helposti jäädä suunnitelmia laatineiden jalkoihin.

Maailma on koko ajan myllerryksessä, ja mukautujat pärjäävät

Viime kädessä korona on vain yksi monista muuttujista, jotka yritysten on huomioitava. Suuri ja merkittävä muuttuja, kyllä, mutta ei ainoa. Ulkoinen toimintaympäristö ei ole koskaan staattinen, eikä se mukaudu yrityksen oman suunnittelu- ja kehitystyön aikatauluun.

Pointtina tässä on se, että koskaan ei ole hyvä aika kehittää. Muuttuvia tilanteita ei voi ennustaa ja ajoittaa yhdeksän kuukauden kehitysprojektin päähän. Tavallaan hyvä, että ei voi: moni yritys on nimittäin saanut huomata, millaisia omat vahvuudet ovat, ja kuinka nopeasti uutta pystytään oikeasti kehittämään!

Vielä summattuna: joillekin korona on tuonut uusia mahdollisuuksia, toisille kehitys on ainoa tapa selviytyä hengissä. Loppujen lopuksi tulemme kuitenkin kaikki astumaan tunnelin toisesta päästä uuteen maailmaan, ja ne jotka suunnittelivat toimintaansa etukäteen tulevat hyötymään eniten. Niinpä meistä oli mahtavaa, että pääsimme luotsaamaan yrityksiä eteenpäin KasvuOpenin avulla!

Pääkaupunkiseudun Kasvupolulta jatkoon valitut yritykset pääsevät 27.-29.10.2020 digitaalisesti järjestettävään Kasvu Open Karnevaaliin, joka on kaikille avoin ja maksuton tapahtuma. Tule mukaan ja katso myös muut KasvuOpenin palvelut täältä.

Jos haluaisit jutella lisää kehityksestä poikkeusaikoina, ethän epäröi ottaa meihin yhteyttä.

Mannerheimintie 15
00260 Helsinki
Y-tunnus 2864997-9